Elon Musk: 'Twitter-deal staat tijdelijk on hold'

Elon Musk zei vrijdag dat zijn plan om Twitter te kopen voor 44 miljard dollar 'tijdelijk in de wacht' staat omdat hij het exacte aantal spam- en nepaccounts op het socialemediaplatform probeert vast te stellen, opnieuw een teken van onrust over de voorgestelde overname.

Musk, die duidelijk te kennen heeft gegeven dat hij het probleem van Twitter met 'spam bots' die echte mensen nabootsen, wil oplossen, leek zich af te vragen of het bedrijf het aantal nepaccounts niet te laag inschat.

In een tweet linkte de Tesla-miljardair naar een Reuters-verhaal van 2 mei over een kwartaalrapport van Twitter waarin werd geschat dat valse of spamaccounts minder dan 5% uitmaakten van de "te gelde te maken dagelijkse actieve gebruikers" van het bedrijf in het eerste kwartaal.

"Twitter deal tijdelijk on hold in afwachting van details ter ondersteuning van de berekening dat spam / nep-accounts inderdaad minder dan 5% van de gebruikers vertegenwoordigen," zei Musk, wat aangeeft dat hij sceptisch over het genoemde aantal niet-authentieke accounts.

Het is niet duidelijk of deze kwestie de deal in de war zou kunnen sturen. De aandelen van zowel Twitter als Tesla schommelden sterk in tegengestelde richtingen, waarbij de aandelen van Twitter met 18% kelderden en de aandelen van Tesla, die Musk had voorgesteld te gebruiken om de Twitter-deal te helpen financieren, met 5% stegen.

Musk heeft al meer dan $8 miljard van zijn Tesla-aandelen verkocht om de aankoop van Twitter te financieren.

Wedbush-analist Dan Ives, die zowel Tesla als Twitter volgt, zei dat de "bizarre" tweet van Musk ertoe zal leiden dat Wall Street zal denken dat de deal waarschijnlijk in duigen valt, dat Musk een lagere dealprijs probeert te bedingen, of dat hij gewoon van de deal wegloopt met een boete van $1 miljard.

"Velen zullen dit zien als Musk die deze Twitter filing/spam accounts gebruikt als een manier om onder deze deal uit te komen in een enorm veranderende markt," schreef Ives.

Musk's tweet komt een dag nadat Twitter twee van zijn topmanagers heeft ontslagen.