Rusland lijkt gestolen Oekraïens graan te leveren aan Syrië

Een Russisch schip met graan dat naar alle waarschijnlijkheid in Oekraïne is gestolen, is aangekomen in Syrië, blijkt uit onderzoek van het persbureau AP. Planet Labs PBC-satellietbeelden die dinsdag door het AP zijn geanalyseerd, toonden de onder Russische vlag varende Matros Pozynich in de haven van Latakia aan de Middellandse Zeekust.

Samir Madani, mede-oprichter van het onlinebedrijf TankerTrackers.com, zei dat hij ook gelooft dat het schip dat in Latakia is aangemeerd de Matros Pozynich is, gebaseerd op haar afmetingen en laatst bekende positie. Het schip zette bijna een week geleden zijn transponders uit voor het mediterrane eiland Cyprus.

De geregistreerde eigenaar van het schip, Crane Marine Contractor LLC uit Rusland, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Oekraïne zei dat het schip 27.000 ton door Rusland gestolen graan had geladen. Rusland probeerde aanvankelijk het graan naar Egypte te verschepen, maar dat land weigerde de lading te accepteren. Oekraïense diplomaten hadden landen over de hele wereld gevraagd het graan niet te accepteren.