Kyiv: nog meer dan duizend Oekraïense soldaten in de staalfabriek van Azov

Volgens de Oekraïense regering bevinden zich nog steeds meer dan duizend Oekraïense soldaten in de staalfabriek van Azov in Mariupol. Honderden zijn gewond geraakt door de aanhoudende beschietingen vertelde de Oekraïense vice-premier Irina Vereshchuk aan het persbureau AFP.

Sommige soldaten hebben "dringend" medische hulp elders nodig, zei Vereshchuk. Ze verwierp verklaringen van twee lokale functionarissen dat er nog zo'n honderd burgers in de fabriek aanwezig zouden zijn. Dat is niet waar, zei ze. Het hoofd van het Azov-regiment heeft officieel verklaard tegenover Oekraïense regeringsfunctionarissen en een VN-vertegenwoordiger dat er geen burgers, vrouwen, kinderen of oude mensen meer waren in Azovstal.

Volgens Oekraïense bronnen heeft Rusland binnen 24 uur 34 luchtaanvallen uitgevoerd op de belegerde staalfabriek. Dat heeft het Azov-regiment van de Oekraïense Nationale Garde bekendgemaakt. Het regiment zei dat de Russen doorgingen met het afvuren van artillerie en met tanks en andere wapens probeerden "het Oekraïense fort te veroveren". Elke dag worden er aanvalspogingen gedaan met infanterie-eenheden, volgens het bataljon. Het Azov-regiment is een van de vele eenheden die het uitgestrekte terrein verdedigen.