Na bestorming Azovstal wil Rusland staakt het vuren voor verdere evacuaties

Rusland heeft een staakt-het-vuren aangekondigd en een tijdelijke terugtrekking van zijn eigen troepen om door te gaan met het evacueren van burgers uit de belegerde staalfabriek in de Oekraïense havenstad Mariupol. Op donderdag, vrijdag en zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur lokale tijd moeten zogenaamde ontsnappingscorridors worden ingesteld, zo heeft het coördinerend personeel voor humanitaire maatregelen van het Russische ministerie van Defensie aangekondigd.

"Tijdens deze periode zullen de Russische strijdkrachten en formaties van de Volksrepubliek Donetsk alle vijandelijkheden staken en zullen eenheden op veilige afstand worden teruggetrokken", aldus de verklaring. Burgers die gered zijn uit de staalfabriek van Azovstal kunnen dan zelf beslissen of ze in Oekraïne willen blijven of naar Rusland willen worden gebracht. Mariupol aan de Zee van Azov werd ruim twee maanden geleden kort na het begin van de Russische agressieoorlog belegerd en is nu grotendeels veroverd door Russische troepen en pro-Russische separatisten uit de regio Donetsk.

De laatst overgebleven Oekraïense strijders verschansen zich op het fabrieksterrein van Asvostal. Maar ook ongeveer 200 burgers die daar hun toevlucht zochten, moeten worden meegerekend. Afgelopen weekend zijn meer dan 150 mensen gered, maar eerder in de week mislukte een andere geplande evacuatieoperatie. 

Volgens Anton Herashchenko, een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken en voormalig parlementslid zouden Russische troepen interne informatie hebben verkregen over de Azov-staalfabriek in Mariupol.

"Een werknemer van Azovstal heeft Oekraïne verraden en de Russen verteld over ondergrondse tunnels die naar de fabriek leiden. Daarom hebben ze dinsdag hun aanval gelanceerd en proberen ze binnen te dringen bij Azovstal," twitterde hij. Herashchenko's verklaring kon nog niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Met een nieuwe videoboodschap heeft de commandant van het Oekraïense Azov-regiment, Denis Prokopenko, dinsdagavond verslag gedaan vanuit de belegerde Azov-staalfabriek. "Het is de tweede dag sinds de vijand het fabrieksterrein is opgerukt en er vinden bloedige gevechten plaats," zegt Prokopenko. Hij zegt trots te zijn op zijn soldaten, die enorme inspanningen leveren om de vijandelijke aanvallen af te slaan. "De situatie is uiterst moeilijk, maar ondanks alles blijven we de orders opvolgen om ons te verdedigen." Volgens berichten in de Oekraïense media zijn Russische troepen gisteren begonnen met de bestorming van de staalfabriek. Het Kremlin ontkent de bestorming van de staalfabriek.