Russen zijn bestorming van Azovstal begonnen, VN heeft 101 burgers geëvacueerd

In Mariupol zijn Russische troepen volgens de media begonnen met de bestorming van de belegerde staalfabriek Azovstal. "De hele nacht hebben ze ons vanuit de lucht gebombardeerd (...) en nu wordt Azovstal bestormd," citeerde de krant 'Ukrajinska Pravda' de plaatsvervangend commandant van het Oekraïense Azov regiment, Svyatoslav Palamar.

Het Russische staatspersbureau Ria Novosti, dat een woordvoerder van het ministerie van defensie citeerde, meldde dat Azov-strijders die zich op het fabrieksterrein hadden verschanst, van een onderbreking in het vuur gebruik hadden gemaakt om uit de kelders te komen en zich opnieuw te positioneren. Ze worden nu aangevallen met artillerie en vanuit de lucht.

Naast de Oekraïense strijders zouden er nog ongeveer 200 burgers vastzitten in ingestorte bunkers binnen de staalfabriek. In het weekend werden meer dan 120 mensen gered met internationale hulp. Een andere geplande evacuatieoperatie op maandag mislukte echter. Mariupol werd kort na het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari belegerd en is de afgelopen dagen grotendeels door de Russische troepen ingenomen.

Volgens de VN zijn er vandaag nog eens 101 mensen geëvacueerd uit de Azov-staalfabriek, waarvan het meren deel is overgebracht naar Zaporizja, waar zij humanitaire hulp krijgen. De mensen - onder wie bejaarden en kinderen - zagen voor het eerst in twee maanden daglicht volgens VN-coördinator Osnat Lubrani. Sommige van de geredden waren gewond, aldus het Internationale Comité van het Rode Kruis.