Rusland komend seizoen uitgesloten van alle Europese toernooien; Portugal is vervanger op EK

Rusland zal komend seizoen niet deelnemen aan één van de vele toernooien van de UEFA. Het betreft zowel het interlandvoetbal als het clubvoetbal.De UEFA zet het Russische voetbal buitenspel naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Om te beginnen mogen clubs uit Rusland volgend seizoen niet meedoen aan de Champions League (zowel mannen als vrouwen), Europa League, Conference League, en Youth League. Normaal gesproken gaat de kampioen van Rusland, dit seizoen Zenit Sint-Petersburg, naar de groepsfase van de Champions League. Dat is nu dus niet het geval. Ook de overige vier tickets worden afgenomen. De Europese startbewijzen zijn herverdeeld. Zo profiteert de kampioen van Schotland dat nu rechtstreeks mag deelnemen aan de Champions League. Voor Nederland zit hier geen voordeel in.  

Daarnaast maakte de UEFA bekend dat de nationale ploeg van Rusland uit de Nations League wordt gehaald. Het land doet niet mee aan de komende editie en eindigt automatisch op de laatste plek in groep 2 van Divisie B. Rusland degradeert daardoor naar Divisie C.

Het Nederlands elftal staat komende zomer tijdens de groepsfase van het EK niet tegenover Rusland, maar treft Portugal. De Russische dames wonnen de play-offs voor het EK van Portugal, maar mag de vrijgekomen plek nu alsnog innemen. De andere twee groepsgenoten van Nederland zijn, zoals al bekend was, Zweden en Zwitserland. Met Portugal treft Oranje op papier een vergelijkbare tegenstander als Rusland. De Portugese ploeg staat op de wereldranglijst vier plaatsen lager dan Rusland: 29e om 25e.

Ook het Russische bid voor het EK van de mannen in 2028 of 2032 is afgeschoten. De Russen baarden opzien door tijdens de oorlog met Oekraïne kenbaar te maken een van de twee toernooien te willen organiseren. De UEFA maakt duidelijk dat dat geen optie is, omdat Rusland volgens de bond het voetbal in diskrediet brengt.