CIA nodigt Russische klokkenluiders uit om gebruik te maken van het darkweb

De Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA wil Russische tegenstanders van de oorlog in Oekraïne een veilige mogelijkheid tot contact bieden. De geheime dienst publiceerde instructies in het Engels en Russisch op haar socialemediakanalen over hoe ze het dark web van de CIA kunnen bereiken. Dit heeft als doel om een hoge mate van anonimiteit aan klokkenluiders te bieden.

Het darkweb is een 'verborgen' deel van het internet dat alleen toegankelijk is met behulp van bepaalde software. Het darkweb van de CIA heeft dezelfde functionaliteit als de reguliere startpagina, maar is alleen toegankelijk via de Tor-browser, die speciale versleutelingsmogelijkheden heeft.

De CIA hoopt dat Russen die in het buitenland woonachtig zijn de instructies zullen delen met contacten in Rusland zelf. Veel Russen lijken de oorlog in Oekraïne te steunen, maar sommige waarnemers zijn van mening dat er een krachtig tegengeluid is tegen de pro-oorlogshouding van president Vladimir Poetin.

Ongeacht de enorme mogelijkheden om communicatie af te tappen en satellietbeelden te gebruiken voor verkenning, blijft het cruciaal voor westerse inlichtingendiensten om daarnaast mensen te rekruteren die 'inside information' kunnen verschaffen over het Kremlin en de omstandigheden in Rusland.