Door beschietingen geen evacuatie burgers Azovstal mogelijk , dinsdag nieuwe poging

Volgens de Verenigde Naties is in het belegerde Mariupol een evacuatieoperatie begonnen om de Oekraïense burgers te redden die vastzitten in de staalfabriek van Azov. VN-woordvoerder Jens Laerke zei in Genève dat er een operatie aan de gang is en wordt gecoördineerd met het Internationale Rode Kruis en de conflicterende partijen Rusland en Oekraïne.

Update 23.15 uur: Een geplande redding van meer burgers uit de belegerde Azovstal-fabriek is mislukt. "Vandaag hebben de Russische bezetters ons niet de kans gegeven om mensen eruit te krijgen", zei de gouverneur van de regio Donetsk, Pavlo Kyrylenko, 's avonds op de Oekraïense televisie. Eerder waren er berichten over zware bombardementen en beschietingen van het fabrieksterrein door scheepskanonnen en artillerie. Op de beelden was een dikke pluim zwarte rook te zien. Volgens Kyrylenko zijn 56 mensen vanuit Mariupol zelf naar het regeringsgebied gereden. In het weekend zijn meer dan 120 burgers ontsnapt uit het belegerde Azovstal. De gemeenteraad kondigde dinsdag opnieuw een evacuatiepoging aan.

Update 10.45 uur: Direct na de evacuatie van een groep burgers uit Azovstal hervatten Russische troepen de beschieting van de fabriek, volgens brigadegeneraal Denys Schlega van de Oekraïense Nationale Garde in een televisie-interview. Er is nog minstens één evacuatieactie nodig om iedereen uit de fabriek te krijgen. Volgens de plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment wordt de Azovstal-faciliteit ook beschermd door een brigade van marine-infanterie en leden van de politie, grenswachten en kustwachten, vertelde Sviastoslav Palamar aan het persbureau AP. "Sommigen bewaken het territorium, sommigen dwarsbomen aanvallen, sommigen hebben de leiding over een staakt-het-vuren, sommigen helpen bij het opruimen van het puin dat onder vuur ligt."

De verdediging van de staalfabriek - het laatste deel van Mariupol dat niet onder Russische controle staat - wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van kinderen en burgers, zei Palamar. Ook zijn er veel gewonden ter plaatse. Het drinkwater is niet genoeg; de stank van ontbindende lijken hangt in de lucht. Maar het verzet zal voortduren zolang er geen bevel is om op te geven.

Update 2 mei 1.45 uur: De Oekraïense president Zelenskyy is verheugd met de succesvolle evacuatie van burgers uit de zwaarbevochten fabriek van Azovstal in de havenstad Mariupol. "Ik hoop dat morgen (maandag) aan alle noodzakelijke voorwaarden wordt voldaan om mensen uit Mariupol te blijven evacueren", zei hij zondagavond in zijn dagelijkse videoboodschap. "We zullen er alles aan blijven doen om onze mensen uit Azovstal en uit Mariupol als geheel te evacueren", zei Zelenskyy. De organisatie van dergelijke humanitaire corridors is een van de elementen van het lopende onderhandelingsproces.

Volgens de eerste berichten werden enkele tientallen burgers uit de staalfabriek gehaald in een konvooi van meerdere bussen. De hoop is gevestigd op het feit dat dit het begin zou kunnen zijn van een grotere actie. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak van een "eerste groep van ongeveer 100 mensen" die was geëvacueerd. "Nu werken we samen met de VN om meer burgers uit de faciliteit te evacueren", schreef hij op Twitter.