Naftogaz: 213.000 Oekraïense huishoudens zitten zonder gas en warmte

De CEO van de grootste Oekraïense energieleverancier, Naftogaz, Yuriy Vitrenko, klaagt over enorme schade aan het gaspijpleidingnetwerk van zijn land door Russische troepen.

"Bombardementen vernietigen elke dag de infrastructuur en we proberen deze constant te repareren", zei Vitrenko in een interview met het 'Redaktionsnetzwerk Deutschland' (RND), eraan toevoegend: "213.000 Oekraïense huishoudens zitten momenteel zonder gas."

Er is enorme schade aan het gasnetwerk in grote steden als Mariupol of Kharkiv, maar ook veel vernietigde gasleidingen in de kleinere steden en dorpen in het oosten van Oekraïne. "Mensen hebben het gas nodig voor verwarming, koken en warm water", zegt de CEO.

Vitrenko spreekt zich uit voor strengere sancties door de EU tegen Rusland. "Als we het over sancties hebben, hebben we verwoestende sancties nodig die echt geschikt zijn om de positie van Poetin te verzwakken", vertelde Vitrenko. "Zo'n stap zou als een schok voor Rusland moeten komen", eist Vitrenko. Hij acht een volledig embargo tegen Russische gas- en olieproducten noodzakelijk.