Kirby: VS traint Oekra´ense soldaten, emotioneel over Poetins verdorven oorlog

De VS traint in Duitsland Oekraïense troepen in het gebruik van wapens. Dit werd aangekondigd door woordvoerder Kirby van het Pentagon. Hij benoemde in zijn briefing de verdorvenheid van Poetins oorlogsvoering in Oekraïne.

Sinds Rusland Oekraïne twee maanden geleden aanviel, zijn de Verenigde Staten een belangrijke medestander van de regering in Kiev. Washington leverde niet alleen miljarden hulp, maar leverde ook op grote schaal wapens en munitie.

De Amerikaanse regering gaat nu een stap verder. De woordvoerder van het ministerie van Defensie, John Kirby, zei dat het Amerikaanse leger Oekraïense troepen traint in het gebruik van wapens. Het gaat onder meer over hoe om te gaan met houwitsers en andere wapensystemen die Kyiv ontvangt. De training is al begonnen op Amerikaanse legerbases in Duitsland. Dit gebeurt in overleg met de Duitse overheid, die de coördinatie en organisatie ondersteunt.

Training op meerdere locaties
Twee groepen van ongeveer 50 Oekraïense strijdkrachten worden momenteel getraind op Amerikaanse artilleriegeschut. Ze zouden dan - terug in Oekraïne - hun eigen troepen moeten trainen. Ook wordt bekeken of training via videobeeld kan worden uitgevoerd, legt Kirby nader uit.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zal de training worden gegeven door 160 leden van de Florida National Guard die voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al in Duitsland waren gestationeerd voor trainingsdoeleinden. In februari zijn ze echter om veiligheidsredenen naar verschillende EU-landen overgeplaatst. Over het algemeen wordt het Oekraïense leger getraind op verschillende locaties buiten Oekraïne, waaronder Duitsland, zei Kirby. Over de andere locaties kon hij echter geen informatie geven.

Kirby beschuldigt Poetin van extreme wreedheid
In zijn briefing was de woordvoerder van het Pentagon ongewoon emotioneel in het bekritiseren van de Russische president Vladimir Poetin voor zijn oorlogsvoering in Oekraïne. "Het is wreedheid van de koudste en meest verdorven soort," zei Kirby. "We gingen ervan uit dat Poetin in staat was om met hardheid en brute vastberadenheid de Russische nationale belangen na te jagen. Ik denk dat we ons daar allemaal van bewust waren", zegt hij, eraan toevoegend: "Ik denk niet dat we goed hebben ingeschat dat hij dit soort geweld en extreme wreedheid zou vertonen." 

Kirby noemde Poetins oorlogsrechtvaardiging dat hij Oekraïne wilde denazificeren en Russische burgers in het land wilde beschermen "onzin". De 59-jarige verontschuldigde zich kort daarna voor zijn emotionele uitbarsting.