'OekraÔne wil doelen in Rusland aanvallen'

De Oekraïense leiding heeft aangekondigd om aanslagen op doelen in Rusland uit te voeren. "Rusland heeft onze burgers aangevallen en gedood", schreef presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak donderdag op Twitter. "Oekraïne zal zich op alle mogelijke manieren verdedigen, inclusief aanvallen op kampen en bases van Russische moordenaars. De wereld erkent dit recht."

Podolyak verwees naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die zei dat Oekraïne zelf moet beslissen of het militaire installaties in Rusland zou gaan aanvallen. Ook de Britse regering heeft begrip getoond voor dergelijke aanvallen.

Onlangs zijn er verschillende meldingen gedaan van branden in Russische brandstofdepots nabij de grens met Oekraïne. Het is nog onduidelijk of dit was veroorzaakt door ongelukken, sabotage of Oekraïense aanvallen. Ook is er brand uitgebroken bij een Russisch onderzoeksinstituut voor militaire raketten in de stad Tver, ten noordwesten van Moskou. De regering in Kyiv heeft nog niet gezegd of zij verantwoordelijk is voor de branden.