Russen blunderen met propaganda video, the Sims of een simkaart?

Een video van de Russische veiligheidsdienst waarin te zien zou zijn hoe Oekraïense spionnen worden opgepakt, zorgt voor grote hilariteit op sociale media. Experts melden dat het om een 'Fakenews' video gaat. De belangrijkste aanwijzing hiervoor is dat tussen de aangetroffen wapens en nazivlaggen een aantal exemplaren van het videospel The Sims lagen. 

"Ik denk oprecht dat men het spel the Sims heeft verward met een simkaart", schreef Bellingcat-oprichter Eliot Higgins. Op de Russische staatstelevisie vertelde Poetin dat de veiligheidsdienst FSB onlangs een moordpoging op de prominente televisiejournalist Vladimir Solovjov had  verijdeld. Poetin: dit is terreur!

Niet veel later verscheen er een video van Rusland waarin de arrestatie van de Oekraïense neonazi's en spionnen te zien zou zijn. BBC-journalist Francis Scarr bekeek deze video en zag iets opvallends. Tussen de gevonden voorwerpen zoals nazivlaggen, Oekraïense paspoorten en afbeeldingen van Hitler, lagen ook drie hoesjes van het wereldberoemde videospel The Sims. Even later tweet Scarr: "Wie had verwacht dat ze de Sims zo leuk zouden vinden?"

Op sociale media is vol hilariteit op de video gereageerd. De oprichter van het kritische onderzoekscollectief Bellingcat, Eliot Higgins, reageert ook serieus op de beelden die door de Russische autoriteiten zijn vrijgegeven. Hij gaat ervan uit dat 'een medewerker van de Federale Veiligheidsdienst de opdracht heeft gekregen om drie simkaartjes tussen de gevonden spullen neer te leggen'. De medewerker zou dit vervolgens hebben verward met het videospel The Sims.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU, die volgens Poetin Solovjow wilde laten vermoorden, heeft gisteren overigens ontkend plannen te hebben om de Russische journalist te vermoorden.