Harvard University richt herstelfonds slavernij op

De prestigieuze universiteit Harvard in de Verenigde Staten heeft besloten dat het 100 miljoen dollar (zo'n 94 miljoen euro) gaat steken in een herstelfonds ter compensatie van het slavernijverleden. Het is de wens van Harvard dat het geld onder meer wordt besteed aan onderwijs over de slavernij en verder onderzoek naar het onderwerp gaat.

De mededeling komt na het verschijnen van een uitgebreide interne evaluatie van de rol van de universiteit bij de slavernij. Uit het rapport is gebleken dat blijkt medewerkers van Harvard minstens zeventig personen, maar vermoedelijk veel meer, tot slaaf hebben gemaakt. Dat vond plaats vanaf de oprichting van de Universiteit in 1636 tot 1783, toen de slavernij in Massachusetts. 

"Tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen dienden de voorzitters en professoren van Harvard en voedden en zorgden voor Harvard-studenten", staat in de evaluatie. Ook na de formele afschaffing van de slavernij had de universiteit nog voordeel van de slavernij, bijvoorbeeld dankzij donaties van slavenhandelaren.

Er zijn meer onderwijsinstellingen in de VS die soortgelijke stappen ondernemen om zo 'boete te doen' voor hun betrokkenheid bij de slavernij in het verleden.