Baansprinter Lavreysen oppermachtig in Nations Cup Glasgow

De slotdag van de eerste Nations Cup baanwielrennen van het jaar heeft voor Nederland weer wat succes opgeleverd. In het Britse Glasgow stonden nog vier onderdelen op het programma, met wisselend succes voor de Nederlandse ploeg en BEAT Cycling.

Individuele sprint mannen
Harrie Lavreysen schopte het 'uiteraard' tot de finale, waarin de dominante sprinter zijn overmacht weer eens toonde: de olympisch- en wereldkampioen maakte gehakt van de Australiër Matthew Richardson, in beide heats. Sebastien Vigier uit Frankrijk ging er met de derde plek vandoor, zonder echt te racen: de Trinidadiaan Nicholas Paul ging in de halve finales onderuit en was weliswaar relatief in orde, racen zat er niet meer in. Sam Ligtlee strandde in de achtste finales, Tijmen van Loon een rondje eerder.

Keirin vrouwen
Steffie van der Peet wist knap de finale te bereiken, maar daarin kwam ze net tekort voor het podium: ze finishte als vierde, wel een uitstekende prestatie. De winst was voor de Française Mathilde Gros, die nipt te sterk was voor Martha Bayona Pineda uit Colombia en de Canadese Lauriane Genest. Laurine van Riessen werd derde in de B-finale, Hetty van der Wouw ging er in de herkansingen uit.

Koppelkoers vrouwen
Het was een enorm chaotische koers, vol stevige valpartijen - ook Maike van der Duin en Marit Raaijmakers haalden de finish niet, net als het sterke Britse Team Breeze van Laura Kenny en Madelaine Leech. Het ging wél goed voor Marion Borras en Valentine Fortin: het Franse duo domineerde en pakte de winst, voor Elisa Balsamo en Vittoria Guazzini uit Italië en de Deense dames Amalie Dideriksen/Julie Leth.

Omnium mannen
Oliver Wood ging de afsluitende puntenkoers als leider in, nadat hij de scratch won en derde en zesde werd op de tempo- en afvalkoers. De Brit pakte keurig hier en daar zijn punten mee en was ook scherp op de concurrentie, waardoor zijn overwinning niet in gevaar kwam. De Spanjaard Sebastian Mora Vedri verdedigde zijn tweede plek, Fabio van den Bossche uit België behield plek drie. Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik moesten genoegen nemen met een veertiende en zestiende positie.