F1: Uitslag Grand Prix van Emilia-Romagna

De Grand Prix van Emilia-Romagna in de Formule 1 heeft zondag een vermakelijke race opgeleverd, hoewel het wat de overwinning betreft uiteindelijk minder spannend was dan wellicht gedacht. Het circuit van Imola lag er flink vochtig bij, en dus ging iedereen van start op de intermediates.

Max Verstappen vertrok van poleposition, met titelrivaal Charles Leclerc in diens Ferrari naast hem en hun teamgenoten Sergio Perez (Red Bull) en Carlos Sainz (Ferrari) op de tweede rij. Leclerc kende geen beste start en werd verschalkt door Perez en Lando Norris, terwijl Sainz in bocht twee al uit kon stappen: na een tik van Daniel Ricciardo was zijn race voorbij.

Verstappen behield ondertussen de leidende positie, terwijl Leclerc kort na de door Sainz en Ricciardo veroorzaakte safety car-situatie voorbij Norris ging. De Monegask leek ook de aanval op Perez te gaan openen, maar de Mexicaan sloeg een klein gaatje en vormde zo een mooie buffer voor Verstappen, die op zijn beurt een fraaie voorsprong op kon bouwen.

Er hing continu regen in de buurt, dus men bleef lang op de intermediates rijden, ook toen er eindelijk en voorzichtig een droog lijntje begon te ontstaan. Na iets minder dan twintig ronden gingen de slicks als eerste onder de auto van Ricciardo, die door zijn aanvaring met Sainz ver terug was gevallen en toch niks meer te verliezen had. Hij bleek rap op de droogweerbanden, dus in no-time had iedereen een setje gehaald.

Een foutje kostte Perez even de tweede plek, maar hij wist Leclerc weer terug te pakken. Die opende in de slotfase de aanval weer, maar dat kwam hem duur te staan: hij ging over het randje en spinde, waardoor hij naar binnen moest komen om voor de zekerheid nieuwe banden te halen en snel de schade te controleren. Leclerc zakte zo naar plek acht, hoewel hij door Sebastian Vettel en Yuki Tsunoda in te halen zich nog op kon werken naar plek zeven.

Verstappen's overwinning kwam geen seconde in gevaar, de Nederlandse wereldkampioen noemde het op de boordradio grappend een eenzame zondag. Perez maakte het fraaie 1-2'tje voor Red Bull compleet, Norris mocht door Leclerc's fout ook het podium betreden en George Russell reed met zijn Mercedes naar een uiterst knappe vierde plek. Valtteri Bottas, die lang op Russell aan het jagen was, werd in de Alfa Romeo vijfde, voor Leclerc.

Lewis Hamilton kon niet voor een verrassing zorgen: de Britse teamgenoot van nummer vier Russell reed een matige race, waarin hij ondanks een stuk of twintig pogingen niet voorbij Pierre Gasly kwam. Hamilton moest uiteindelijk genoegen nemen met een veertiende plek, wat betekende dat hij ten opzichte van zijn startpositie in elk geval niks verloren was.

De volledige uitslag van de race is hier te vinden.