Moskou: 951.000 Oekra´ners naar Rusland 'gebracht'

Rusland heeft mogelijk de gedwongen deportatie van honderdduizenden Oekraïners toegegeven. Het ministerie van Defensie in Moskou meldt via het Russische persbureau Interfax dat sinds het begin van de "militaire speciale operatie", zoals de oorlog in Rusland wordt genoemd, meer dan 951.000 mensen vanuit Oekraïne en de twee zelf uitgeroepen volksrepublieken Donetsk en Loehansk naar Rusland zijn gebracht.

Het Russische ministerie spreekt van "evacuaties", de Oekraïne van deportaties en gedwongen verhuizingen.

Vertaling van het bericht op Interfax:
"Het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie heeft aangekondigd dat sinds het begin van de militaire speciale operatie meer dan 951.000 inwoners van de regio's Oekraïne, de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk naar Rusland zijn geëvacueerd.

De afgelopen dag zijn, zonder de medewerking van de Oekraïense autoriteiten, 16.838 mensen geëvacueerd naar Rusland uit gevaarlijke regio's van Oekraïne, de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk, waaronder 1.402 kinderen in totaal, sinds het begin van de speciale militaire operatie - al 951.329 mensen, waaronder 174.689 kinderen", zei Mikhail Mizintsev, hoofd van het National Defense Control Center van de Russische Federatie, zaterdag tijdens een briefing.

Volgens hem ontvingen de Russische autoriteiten in de loop van de dag 287 oproepen van burgers van Oekraïne die naar Rusland wilden verhuizen. In totaal zijn er 2.752.552 mensen uit 2.129 nederzettingen in Oekraïne in de database van degenen die naar de Russische Federatie willen vertrekken.

"Meer dan 9,5 duizend tijdelijke opvangcentra blijven actief in de samenstellende entiteiten van de Russische Federatie, die volledig zijn uitgerust met de benodigde apparatuur, ze bieden plaatsen voor recreatie en warme maaltijden. Individueel werk wordt uitgevoerd met de aankomende vluchtelingen, ze zijn voorzien van gekwalificeerde medische en psychologische hulp", zei Mizintsev.

Hij zei ook dat de speciale diensten van Oekraïne een provocatie voorbereiden in Odessa om het Russische leger te beschuldigen van aanvallen op burgerobjecten.

"In het gebied van de Odessa-haven 'Yuzhny', plannen de speciale diensten van Oekraïne een provocatie met behulp van giftige chemicaliën om Russische troepen te beschuldigen van naar verluidt aanvallen op civiele infrastructuur", zei Mizintsev.

"Het meest waarschijnlijke scenario zou een imitatie kunnen zijn van een raketaanval door de Russische strijdkrachten op de westelijke marinebasis van de Oekraïense marine, waardoor de koude opslagfaciliteit van de haven, op 500 meter van de militaire faciliteit, zal worden opgeblazen", specificeerde hij.

"Om dit scenario uit te voeren, werd op 18 april een tank met 10 ton ammoniak vanuit Odessa naar het grondgebied van de onderneming geleverd, en wetshandhavers en speciale diensten in de regio Odessa kregen persoonlijke beschermingsmiddelen," voegde Mizintsev eraan toe.

Hij merkte ook op dat het Russische leger een humane houding heeft ten opzichte van de bevolking van Oekraïne en geen burgerdoelen aanvalt.

“Nogmaals benadrukken we dat de strijdkrachten van de Russische Federatie bij het uitvoeren van de taken van een speciale militaire operatie, in tegenstelling tot het Oekraïense leger en nationalistische gewapende formaties, de lokale bevolking uitsluitend humaan behandelen en niet aanvallen op de civiele infrastructuur van het land”, zei Mizintsev.

Hij waarschuwde ook voor provocaties tegen de Oekraïens-orthodoxe kerk, die Kiev op paasavond voorbereidt.

"Volgens de beschikbare betrouwbare informatie bereidt het Kiev-regime aan de vooravond van Pasen cynische provocaties voor om de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Patriarchaat van Moskou in diskrediet te brengen", zei Mizintsev.

Dus volgens hem ontvingen de bisschoppen van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk aanbevelingen van het kantoor van president Volodymyr Zelensky: "Houd in de nacht van 23 op 24 april geen traditionele paasvieringen en vervang ze door een online-uitzending van diensten in kerken."

Tegelijkertijd merkte Mizintsev op dat "deze meldingen opzettelijk niet naar de Oekraïens-orthodoxe kerk werden gestuurd om een massabijeenkomst van gelovigen te organiseren in de kerken van de UOC-MP."

"Er worden provocerende acties ondernomen tegen de achtergrond van een campagne van het Kiev-regime in de Oekraïense media om Rusland te beschuldigen van het naar verluidt organiseren van "raketaanvallen op religieuze plaatsen, waaronder de Svyatogorsk Lavra", zei Mizintsev.

Samenvattend zei hij dat "met opzet een situatie wordt gecreëerd waarin elk incident dat vandaag speciaal door de SBU wordt uitgelokt in de overvolle kerken van de UOC-MP maximaal zal worden gebruikt om het schismatieke beleid van Kiev te verergeren en een nieuwe golf van Russofobie in Oekraïne en in het buitenland te activeren."

De Russisch-Orthodoxe Kerk wees op berichten over mogelijke provocaties in de nacht van Pasen in Oekraïne.

het Russische ministerie van Defensie meldde een langeafstandsraketaanval op een militair vliegveld bij Odessa, waar een grote partij westerse wapens was opgeslagen.

"Vanmiddag hebben hoge-precisie langeafstandsraketten van de Russische luchtmacht een logistieke terminal uitgeschakeld op een militair vliegveld in de buurt van Odessa, waar een grote partij buitenlandse wapens, ontvangen van de Verenigde Staten en Europese landen, was opgeslagen", zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie, Igor Konashenkov, zaterdag.