Indonesië verbiedt mogelijk export van palmolie

Of het nu in zeep, chocolade of veevoer is: palmolie is een populaire grondstof die in veel producten terug te vinden is. Terwijl de prijzen voor frituurolie wereldwijd stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, vinden er al protesten plaats in Indonesië. Nu onderneemt het land actie.

Met een exportstop voor palmolie wil Indonesië, als 's werelds grootste producent van de felbegeerde plantaardige grondstof, de tekorten en stijgende prijzen in eigen land tegengaan. Het exportverbod moet volgende week donderdag van kracht worden, maakte president Joko Widodo vrijdagavond laat bekend. Wanneer de markt in het land zich heeft gestabiliseerd en bakolie weer beschikbaar is tegen betaalbare prijzen, zal hij de beslissing heroverwegen. 

De prijs van eetbare olie is onlangs wereldwijd aanzienlijk gestegen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Zowel Oekraïne als Rusland zijn grote exporteurs van zonnebloemolie. Door schaarse voorraden is ook in Indonesië de prijs van frituurolie de afgelopen maanden fors gestegen. Dit leidde tot protesten die de regering van de eilandnatie van ongeveer 270 miljoen mensen dreigden te destabiliseren.

Econoom Bhima Yudhistira, directeur van het Centrum voor Economische en Juridische Zaken in Jakarta, bekritiseerde het besluit tot een exportverbod en waarschuwde voor protest uit de importerende landen. Volgens de econoom zou het niet nodig zijn om de export helemaal te stoppen. In plaats daarvan moet de overheid een regeling afdwingen volgens welke exporteurs 20 procent van hun productie op de binnenlandse markt moeten verkopen.

Kamerlid Deddy Sitorus van de regerende PDI-P-partij waarschuwde ook dat het exportverbod de toekomst van kleine boeren en middelgrote palmoliebedrijven in Indonesië in gevaar zou kunnen brengen. De roodbruine palmolie wordt gewonnen uit de pulp van de oliepalm. Er is ook palmpitolie uit het zaad van de vrucht.

Palmolie wordt in Azië vooral gebruikt om te braden en te bakken. Het komt echter ook voor in tal van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in margarine, chocolade, smeersels met cacao, ijs, gebak, pizza's en andere gemaksproducten. Palmolie wordt ook gemengd in veevoer en wasmiddelen, zepen, cosmetica, kaarsen en smeermiddelen bevatten veel palmolie. De grondstof wordt ook gebruikt voor biobrandstof. Indonesië is bekritiseerd voor het vernietigen van zijn regenwoud ten behoeve van de palmolieteelt.