Verstappen pakt pole op nat Imola

Max Verstappen heeft de poleposition te pakken voor de zaterdagse sprint voor de Grand Prix van Emilia-Romagna. Op het circuit van Imola was de Nederlandse Red Bull-coureur vrijdag de snelste in een tumultueuze kwalificatiesessie.

In de eerste sessie op het natte Italiaanse asfalt was Charles Leclerc in zijn Ferrari met afstand de beste, alleen Verstappen bleef een beetje in de buurt. Bij Alexander Albon's Williams plofte de remschijf uit elkaar, terwijl ook teamgenoot Nicholas Latifi, de AlphaTauri's van Yuki Tsunoda en Pierre Gasly en Esteban Ocon met zijn Alpine het veld konden ruimen.

De rode vlag werd in sessie twee opnieuw van stal gehaald, dit keer doordat Carlos Sainz iets te enthousiast met zijn Ferrari om bleek te gaan en deze in de bandenstapel parkeerde. Tijdens de onderbreking begon het weer te regenen, dus alleen aan het einde kwamen er nog een paar naar buiten om de omstandigheden even te voelen. De Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton, Mick Schumacher's Haas, de Alfa Romeo van Zhou Guanyu en de Aston Martin van Lance Stroll keerden niet terug voor de derde sessie.

Vroeg in sessie drie zorgde Kevin Magnussen voor een rode vlag, maar hij kon zijn weg vervolgen. Valtteri Bottas was de volgende, hij kon níet door. Ondertussen kwam Verstappen langs in een snelle ronde, waarbij hij ter hoogte van Bottas' Alfa Romeo even van het gas ging en alsnog de snelste ronde noteerde. De rode vlag werd vervolgens toch weer gezwaaid en de regen kwam er ook weer aan.

Met nog geen drie minuten te gaan sprongen de lichten weer op groen, maar lang duurde het niet: men was net op weg in de laatste snelle ronde toen Lando Norris zijn McLaren langs de kant parkeerde. Rood, einde sessie en Verstappen stond op poleposition. Leclerc noteerde op bijna acht tienden van een seconde de tweede tijd, voor Norris en de knappe vierde plek van Magnussen.

De volledige kwalificatieuitslag is hier te vinden.