Rusland test nieuwe Sarmat ICBM (SS-X-30 Satan 2)

Rusland heeft een nieuwe intercontinentale ballistische raket getest.

Volgens het Ministerie van Defensie in Moskou zal de Sarmat-raket (NAVO-codenaam: SS-X-30 Satan 2), die kan worden uitgerust met kernkoppen, het nucleaire potentieel van Rusland enorm versterken. Geen enkele raket ter wereld kan doelen bereiken die zo ver weg zijn als deze. De Sarmat zou een bereik hebben van 18.000 kilometer. Hiermee zou Rusland bestemmingen over de hele wereld kunnen bereiken.

Ter gelegenheid van de lancering kondigde president Poetin aan niets ter wereld is dat vergelijkbaar is met deze raket. Het wapensysteem heeft "de beste tactische en technische eigenschappen en is in staat om alle moderne middelen voor raketverdediging te overwinnen", zegt de Kremlin-chef. "Dit is echt een uniek wapen dat het gevechtspotentieel van onze strijdkrachten zal vergroten en de veiligheid van Rusland op betrouwbare wijze zal beschermen tegen externe bedreigingen."

Volgens het Ministerie van Defensie is de raket gelanceerd vanaf de Plesetsk Cosmodrome in de regio Archangelsk. De niet-nucleaire kernkoppen die voor de test werden gebruikt, troffen de Kura-site op het schiereiland Kamtsjatka in het Verre Oosten. Beide plaatsen liggen zo'n 5600 kilometer uit elkaar.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de Russische regering de VS vooraf geïnformeerd over de rakettest. Pentagon-woordvoerder John Kirby zei dat het onderdeel was van het New Start-verdrag over nucleaire ontwapening. "Zulke tests zijn routine en het kwam niet als een verrassing", zei Kirby. De test wordt niet gezien als een provocatie voor de Verenigde Staten of hun bondgenoten.