Volleybalploeg symbool voor karakter Invictus Games

De Invictus Games in het zonovergoten Haagse Zuiderpark zijn de vierde dag ingegaan. Zo’n 500 (oud-)militairen die tijdens hun diensttijd fysiek of mentaal gewond zijn geraakt, komen daar uit op 10 sportonderdelen. Vandaag staan rolstoelrugby en zwemmen op het programma.

Er doen in totaal 20 landen mee aan het evenement. Van de 28 Nederlandse deelnemers is vrijwel iedereen al een keer in actie gekomen.

Bij het zitvolleybal streed Oranje gisteravond tot het laatst toe mee om de prijzen. “De ploeg heeft geweldig gepresteerd”, vond assistent-coach Paul Gommers, “we hebben geen medaille verloren, maar de vierde plaats gewonnen.”

Geweldige ervaring
Het team stond zo’n beetje symbool voor het karakter van de Invictus Games. Omdat België geen eigen volleybalploeg kon formeren, speelden 2 zuiderburen mee bij de ‘Ollanders’. Hierbij sloot ook de Amerikaanse Tisha Nickerbocker zich aan. “Een geweldige ervaring en ik weet inmiddels wat de woorden links en rechts betekenen”, zei ze na afloop. Zij kon ook niet voorkomen dat haar thuisland de VS er met de winst en dus het brons vandoor ging.

Persoonlijke winst
De boogschutters misten gistermorgen net het podium, maar dat was voor Michel Jansen geen teleurstelling. “We hebben optimaal gepresteerd als ploeg en daarmee ook persoonlijk grote stappen gezet. Daar gaat het hier om.”

Op de atletiekbaan waren er persoonlijke records voor onder anderen oud-marinier Peter West op de 1500 meter, genist Ed Zegel met kogelstoten en Suzanne Daalhuizen en Danielo Mercera op de sprintnummers. Heidi Dalhuisen (Koninklijke Marechaussee) zag haar inspanningen op de 100 meter beloond met een welverdiende bronzen medaille, terwijl Joyce van den Waardenburg zilver pakte bij het discuswerpen. Ze kreeg haar ‘plak’ uit handen van haar dochter Zoey.

Nog tot vrijdagavond
De Invictus Games in het Zuiderpark duren nog tot vrijdagavond en onder meer de onderdelen indoor-roeien, powerlifting en wielrennen komen nog aan bod.

De Nederlandse zitvolleybalploeg herbergde 2 Belgen en de Amerikaanse Tisha Nickerbocker. (foto: Ministerie van Defensie)
De Nederlandse zitvolleybalploeg herbergde 2 Belgen en de Amerikaanse Tisha Nickerbocker. (foto: Ministerie van Defensie)

Joyce van den Waardenburg pakte een zilveren plak met discuswerpen. (foto: Ministerie van Defensie)
Joyce van den Waardenburg pakte een zilveren plak met discuswerpen. (foto: Ministerie van Defensie)