Indrukwekkende Van Baarle pakt de zege in prachtige Parijs-Roubaix

Dylan van Baarle heeft Parijs-Roubaix gewonnen. De Nederlander van Ineos Grenadiers was na een schitterende koers van 257 kilometer duidelijk de beste. Hij won met een kleine twee minuten voorsprong op Wout van Aert, die de sprint voor de tweede plaats, voor Stefan Küng.

Vanaf de start viel het nooit stil in deze editie van Parijs-Roubaix. In de eerste vijftig kilometer probeerde verschillende renners mee te zitten in de vroege vlucht, maar niemand kreeg de ruimte. Na vijftig kilometer zette Ineos het opeens op de kant. De meeste favorieten onder meer Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Stefan Küng en Mads Pedersen lieten zich verassen en konden lang in de achtervolging.

Het verschil tussen de eerste groep en de tweede groep bleef lang rond de minuut hangen en pas vlak voor het opdraaien van het Bos van Wallers-Arenberg kwamen de twee groepen pas samen na een achtervolging van meer dan honderd kilometer. In het Bos kreeg Van Aert te maken met materiaalpech en kon weer in de achtervolging. Mede dankzij zijn ploeggenoten kon hij weer aansluiten in het voorste deel van het peloton. Op dat moment was er een kopgroep vooruit, met als belangrijkste naam Matej Mohoric. De winnaar van Milan Sanremo had samen met Tom Devriendt een voorsprong van twee minuten.

In de achtervolging zou er op vijftig kilometer van de streep een sterk achtervolgingsgroepje ontstaan met Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Jasper Stuyven, Adrien Petit, Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Matteo Trentin, Taco van der Hoorn, Stefan Küng, Guillaume van Keirsbulck, Ben Turner en Dylan van Baarle.

Ze kwamen dicht op de kopgroep en zeker nadat Mohoric te maken had met pech, waardoor hij terugviel in de groep van Van der Poel was de koers weer helemaal open. Ondanks de pech liet Mohoric zijn hoofd niet hangen en trok weer in de aanval en kreeg in eerste instantie Yves Lampaert met zich mee en kwamen al snel bij de koploper Devriendt. Van Baarle twijfelde niet en ging in de achtervolging en vlak voor de beslissende kasseistrook zou hij de aansluiting vinden.

Op de kasseien van Camphin-en-Pévèle reed Van Baarle reed hij Mohoric en Lampaert los en was de Nederlander naar zijn eerste zege in een monument. Niemand kwam meer in de buurt van Van Baarle en zou solo winnen in de mooiste wielerklassieker. In de achtergrond zouden Küng en Van Aert nog bij Mohoric en Devriendt komen. Lampaert was daarbij weggevallen doordat de Belg in aanraking kwam met een supporter en kon daardoor een podiumplaats vergeten. Die podiumplaats ging wel naar Van Aert die de sprint won voor de tweede plaats voor Küng. De verassende Devriendt werd knap vierde, voor Mohoric. Van der Poel kwam niet verder dan een negende plaats, waarna de teleurgestelde Lampaert de top tien volmaakte.