Van der Poel wint voor de tweede keer Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft voor de 2e keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Tadej Pogacar maakte bij zijn debuut indruk op alle hellingen, maar moest in de sprint afleggen tegen de Nederlander. Dylan van Baarle maakte het Nederlandse feest door als tweede te eindigen. Pogacar moest genoegen nemen met een vierde plaats. 

Vrij vroeg in de wedstrijd kregen negen renners de ruimte van het peloton, met daarbij twee Nederlanders Taco van der Hoorn (Intermarché), Mathijs Paasschens (Bingoal). De twee hadden het gezelschap van Stan Dewulf (AG2R), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen), Manuele Boaro (Astana), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar). De voorsprong van de kopgroep liep op naar iets dan vier minuten, maar dankzij het werk van de ploegen van de favorieten liep de voorsprong gestaag terug.

Op de Molenberg zorgde Nathan van Hooijdonck (Jumbo-Visma) en Jonas Koch (Bora-hansgrohe) voor de eerste serieuze tegenaanval, waarna op de Berendries een groep van elf, met onder meer schaduwfavoriet Mads Pedersen, wegreed van het peloton. Op de Valkenburg zouden ze aansluiten bij Van Hooijdonck en Koch.

De achtervolgende groep van elf had richting de tweede keer de Oude Kwaremont een mooie voorsprong op het peloton, maar daar liet Pogacar voor het eerst deze wedstrijd zijn klasse zijn. De 23-jarige Sloveen reed in een ruk het gat dicht naar de groep van Pedersen. De Paterberg maakte de afvallingskoers nog wat groter, maar de Koppenberg zorgde voor nieuwe verschillen. Van der Poel en de verassende Valentin Madouas kon Pogacar daar alleen volgen en reden naar naar Dylan van Baarle en Fred Wright toe, die even daarvoor waren weggereden.

Het verschil was gemaakt en de zege leek te gaan tussen de vijf. Op de laatste keer van de Oude Kwaremont moesten Van Baarle, Wright en Madouas en bleven Pogacar samen met Van der Poel. De twee bleven op de laatste beklimming van de Paterberg samen. Van der Poel en Pogacar begonnen de laatste kilometer met een mooie voorsprong op Van Baarle en Madouas, maar door het gepoker tussen Pogacar en Van der Poel kwamen de twee alsnog aansluiten, waarna Van der Poel de sprint op gang kwam. De Nederlander ving Madouas en Van Baarle goed op die met meer snelheid aankwamen en sprintte naar de winst in Vlaanders mooiste. Pogacar had zich laten flikken en viel buiten het podium. Hij moest toezien dat Van Baarle naar de tweede plaats sprintte voor Madouas.