Zelenskyy verwacht toename Russische aanvallen in de Donbass en in het zuiden

Na de terugtrekking van Russische troepen uit het gebied rond de Oekraïense hoofdstad Kyiv, verwacht president Volodymyr Zelensky meer Russische aanvallen in de Donbass en in het zuiden van het land.

"Wat is het doel van het Russische leger? Ze willen zowel de Donbass als Zuid-Oekraïne veroveren", zei Zelenskyy zaterdagnacht in een videoboodschap. "En wat is ons doel? We willen onszelf, onze vrijheid, ons land en onze mensen beschermen." Om de Russische plannen tegen te gaan, zal de verdediging door de Oekraïense strijdkrachten in oostelijke richting worden versterkt. "En heel goed wetende dat de vijand reserves heeft om de druk op te voeren."

Tegelijkertijd achtervolgden Oekraïense eenheden Russische troepen die zich terugtrokken ten noorden van Kiev en in de buurt van Tsjernihiv, zei Zelensky. De strijd om de "heldhaftige" havenstad Mariupol houdt daar veel grote Russische eenheden 'aan het werk'".

De generale staf van de Oekraïense strijdkrachten heeft aangegeven dat de intensiteit van Russische lucht- en raketaanvallen af lijkt te nemen. In een Facebook-bericht zei hij dat Russische troepen mijnen aan het leggen zijn op wegen en in sommige nederzettingen.