Polen roept op tot strengere sancties tegen Rusland

Polen dringt aan op verdere aanscherping van de EU-sancties tegen Rusland. Volgens premier Mateusz Morawiecki zijn de tot nu toe genomen strafmaatregelen niet voldoende.

Tijdens een ontmoeting met de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, in een Pools opvangcentrum voor vluchtelingen, wees de nationaal-conservatieve politicus erop dat de waarde van de Russische roebel weer net zo hoog is als voor de aanval op Oekraïne.

"Dit betekent dat alle economische maatregelen - micro- en macro-economisch, financieel, budgettair en monetair - niet hebben gewerkt zoals sommige politici hadden bedoeld", zei Morawiecki.

In sommige EU-landen is er, onder druk van de economie, zelfs sprake van een normalisering van de betrekkingen met Rusland. Dit wordt streng afgewezen door de premier van de EU en het NAVO-lid. Morawiecki zei: "Er zal geen terugkeer naar normaal zijn totdat Oekraïne zijn vrijheid en soevereiniteit heeft herwonnen. Tot dat gebeurt, zal Europa  zwak, vernederd, weerloos zijn en niet in staat om zijn fundamentele behoeften en universele waarden zoals vrijheid en de recht op leven te vervullen." Er zijn dus meer 'echte sancties' nodig. Tegelijkertijd is er meer geld nodig van de EU om de opvang van Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen.