Marokko, Kameroen en Tunesië pakken laatste Afrikaanse startbewijzen

Marokko, Senegal en Tunesië hebben zich dinsdagavond geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Marokko won de return tegen Democratische Republiek Congo eenvoudig met 4-1. Tunesië had aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg tegen Mali.

De heenwedstrijd tussen Marokko en Congo eindigde in 1-1, maar de return in Casablanca was een stuk minder spannend. Bij rust stond het al 2-0 door doelpunten van Azzedine Ounahi en Tarik Tissoudali. In de tweede helft stelde Marokko het WK-ticket veilig door doelpunten van Ounahi en Achraf Hakimi.   Ben Malango redde in de 77e minuut nog de eer voor Congo met een prachtige uithaal, maar een heroïsche comeback bleef uit.

Kameroen plaatste zich na een bizarre verlenging ten koste van Algerije voor het WK. Na ruim 120 minuten stond het 1-2. Omdat het in Kameroen 1-0 werd gaat het land uiteindelijk door op uitdoelpunten. Na netentig minuten stond het nog 0-1 door een goal van Bayern-spits Eric Maxim Choupo-Moting.

In de verlenging werd er vervolgens nog drie keer gescoord, waarvan er twee telden. Het eerste doelpunt in de 99e minuut van Islam Slimani werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd. In de 118e minuut zette RKC-verdediger Ahmed Touba het Algerijnse stadion Mustapha Tchaker in Blida op zijn kop door raak te koppen: 1-1. Algerije leek zeker van het WK, maar diep in blessuretijd van de verlenging ging het toch nog mis voor de thuisploeg. Karl Toko Ekambi stond in de 124e minuut op de juiste plek om van dichtbij de 1-2 binnen te schieten.

Tunesië plaatste zich ten koste van Mali voor het WK. De ploeg van bondscoach Jalel Kadri won de eerste ontmoeting met 0-1 en had in de return zodoende aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg om een ticket naar Qatar af te dwingen.