FOK! Wat een weer: verrassing in de maak?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar!  

Na een lange droge, maar vooral zonnige periode gaat de glans er de komende dagen wel vanaf. Met ruim 200 uur zon deze maand zijn alle records wel verbroken. Verder was het dus ook zeer droog. Sommige meetstations hebben geen druppel of niets meetbaars aan neerslag kunnen doorgeven. In Haarlem was het zo erg gelukkig niet. Daar géén nieuw droogterecord, want op 1 maart viel er hier 7 mm, en halverwege de maand kwam daar nog 1,5 mm bij. In de Kop van Noord-Holland was het ietsiepietsie natter met op de kop af net dubbele cijfers. Van de week kom ik met de definitieve cijfers.

Vandaag moest de zon net als gisteren even opstarten, maar uiteindelijk kreeg zij weer het rijk alleen. In het zuiden echter hadden ze last van een storing boven Frankrijk. De bewolking daarvan reikte tot delen van Limburg. Neerslag viel er tot nu toe nog niet, maar dat zou de komende uren wel kunnen gaan gebeuren. Veel actiever was dit systeem nog zuidelijker. Met name in het midden van Frankrijk kwamen er een paar stevige onweersbuien voor, duidelijk een signaal dat de lente is begonnen. Alhoewel....

Vanmiddag zat ik de kaarten te bekijken en ik dacht echt: kan dit wel?  Normaal gesproken doe ik daar verder niets mee, en zie dit als een foutje. In dit geval moet ik echter zeggen dat deze signalen toch in méér of mindere mate aanwezig waren de afgelopen dagen. Na het zeer zachte lenteweer van de afgelopen dagen doen de temperaturen een enorme stap terug. Niet alleen aan de grond, maar zeker ook in de bovenlucht. Daarbij onstaat er ook neerslag.

Er is een aannemelijke kans dat dit om sneeuwval zal gaan. De afgelopen dagen leek dit een 'ver-van- ons- bed- show' te blijven, doch in de laatste modeluitvoer komt dit gebied tot over ons land te liggen. Helaas zeker niet voor iedereen. De kaarten suggereren in een strook van Zeeeland tot de Veluwe over een sneeuwtapijtje van 5 tot 10 cm en mogelijk zelfs nog meer. 

Klinkt leuk uiteraard, maar dan zal er wel aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. Als eerste zou de neerslag al in de nacht moeten vallen en ook de intensiteit moet behoorlijk hoog zijn. De bodem is natuurlijk behoorlijk warm, dus de neerslag zal dan ook lang moeten aanhouden om een dekje te vormen. Zodoende kan de bodem dan afkoelen.

Zodra de zon opkomt zal de neerslag intensief moeten blijven, want ondanks de bewolking heeft de zon al dermate kracht dat de temperaturen gaan oplopen. 

Aan minimumtemperaturen ruim onder 0 in de nacht lijkt wel te worden voldaan, terwijl ook de neerslag die uren vrij fors lijkt te zijn.

Ik moet er wel bij zeggen dat de meeste neerslag sowieso ten zuiden van ons land lijkt te blijven. Helaas zit er ook voor Piet Paulusma geen mooi afscheid van Moeder Natuur in, want in het noorden van het land blijft het zo goed als zeker helemaal droog. 

In ieder geval iets om goed in de gaten te houden, maar ik verwacht wel degelijk dat de soep niet zo heet gegeten gaat worden als dat hij wordt opgediend. Boeiend om te volgen is het natuurlijk zeer zeker.  

Vandaag is het gedaan met al die zon. Niet dat ze helemaal verdwijnt, maar er zullen aanmerkelijk minder uren worden gemaakt dan de afgelopen tijd. Er is vrij veel bewolking en zo her en der spettert het wat. Later in de avond naderen buien het noorden van het land. Met 8 tot 10 graden doet ook de temperatuur al een stap terug. De noordoostelijke wind maakt het ook zeker niet aangenaam met een dikke kracht 4 tot 5.

We gaan het zien luitjes.  

Sloterplas4 (Foto: DJMO)
DJMO kon vanmorgen alvast wennen aan wolken. Ze wandelde langs de Sloterplas. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!