F1: Uitslag Grand Prix van Saudi-Arabië

Max Verstappen heeft de Formule 1 Grand Prix van Saudi-Arabië op zijn naam geschreven. De Nederlander vocht in Jeddah met de Red Bull een fraaie en verbeten strijd uit met de Ferrari van Charles Leclerc die het kampioenschap nog steeds leidt. Carlos Sainz eindigde op plek drie, voor polesitter Sergio Perez.

Voor de start van de race was er al een drama voor Yuki Tsunoda. De Japanner kon door problemen met het brandstofsysteem niet kwalificeren en op weg naar de grid viel de AlphaTauri stil, waardoor hij niet kon vertrekken. Mick Schumacher kon ook niet deelnemen na zijn zware crash tijdens de kwalificatie. De Duitser bleek in orde te zijn en volgde de wedstrijd vanuit de pitbox. Ferrari moest stevig sleutelen aan de auto van Carlos Sainz, maar kreeg de bolide op tijd in orde om te kunnen starten.

Perez startte vanaf poleposition en was goed weg, voor Leclerc en Verstappen die de derde positie afpakte van Sainz. Guanyu Zhou kende geen goede start en viel terug naar plek achttien, waarmee hij de laatste in het veld was. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton startte met de Mercedes na een dramatische kwalificatie vanaf plek vijftien, maar kwam in de race langzaam maar zeker naar voren. Teamgenoot George Russell schoof in de beginfase ten koste van Esteban Ocon naar plek vijf. De Fransman verloor enkele ronden later na een fraai gevecht plek zes aan Fernando Alonso.

Vooraan liep Perez langzaam maar zeker weg bij Leclerc die aan de achterzijde van de auto geen werkende lichten had. Het gevecht tussen Alonso en Ocon ging door, waardoor ze veel tijd verloren op Russell en ondertussen bezoek kregen van Valtteri Bottas en Kevin Magnussen die roken dat er meer in zat voor hun.

De eerste van de toppers die na vijftien ronden stopte was Perez die vlak achter Russell weer naar buiten kwam. Vlak erna kwam er een safety car toen Nicholas Latifi zijn Williams bij het uitkomen van de laatste bocht in de muur parkeerde en er rommel op de baan lag. Dit gaf de mogelijkheid aan Leclerc om de leiding over te nemen, voor Verstappen, Perez en Sainz die terugviel naar plek vier. Achter hen reden Russell, de nog niet gestopte Magnussen, Hamilton, Alonso, Nico Hülkenberg en Bottas.

De safety car ging na twintig van de vijftig ronden weer naar binnen, waarbij het net als in Bahrein een strijd werd tusssen Leclerc en Verstappen. Ook ditmaal behield Leclerc de leiding. Daarachter liep Perez Sainz voorbij in de strijd om plek drie. De reden hiervoor was dat Sainz bij het uitkomen van de pits nipt voor Perez zat, maar de Mexicaan de derde plek pakte.

Vooraan voerde Verstappen de druk op bij Leclerc, terwijl achter de top vier Russell in niemansland op plek vijf reed, terwijl Hamilton op zijn oude banden klom naar de zesde stek. Ondertussen ging de Alpine van Alonso stuk, waardoor een goede puntenfinish in rook op ging. De volgende was Ricciardo die ook zijn McLaren stil zag vallen vlak bij de ingang van de pitsstraat. Daarna was het de beurt aan Bottas om op te geven, zodat er nog maar veertien auto's rondreden. Het leverde een virtuele safety car op en een gesloten pitingang. De enige die op dat moment nog moest stoppen was Hamilton.

Verstappen was wakker bij de herstart van de race, reed het gat met Leclerc dicht en zette vol de aanval in. De Nederlander pakte met nog acht ronden te gaan de leiding, waarna Leclerc direct weer terugsloeg. De kemphanen gaven alles en Verstappen pakte vier ronden voor het einde opnieuw de eerste plek, maar ditmaal voor de eerste bocht. De fraaie strijd ging ook in de slotronden door, waarbij Verstappen het gevecht won en zegevierde, voor Leclerc en Sainz. De overige punten gingen naar Perez, Russell, Ocon, Lando Norris, Pierre Gasly, Magnussen en Hamilton die na zijn stop ver terug viel. In de slotronden was er nog een aanvaring tussen Lance Stroll en Alex Albon die beiden op dat moment buiten de punten reden.