Rusland: verontwaardiging uitspraken Biden over Poetin

De verontwaardiging in Rusland over de uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden over 'het aan de macht blijven' van Kremlin-chef Vladimir Poetin duurt voort.

Biden doet met 'angstaanjagende regelmaat' uitspraken en maakt fouten die erger zijn dan misdaden, zei de prominente Russische buitenlandse politicus Konstantin Kosachev.

Hij reageerde op Bidens woorden dat Poetin niet in functie kon blijven vanwege de oorlog in Oekraïne. Er waren tijden dat het woord van een Amerikaanse president gewichtig waren, maar dat is nu voorbij, zei de voorzitter van de commissie buitenlandse zaken in de Russische Federatieraad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft geprobeerd de ophef over Bidens opzienbarende uitspraken over Poetin weg te nemen. De VS veroordeelden de Russische aanval op Oekraïne, maar hebben geen plannen om Poetin omver te werpen, verzekerde Blinken in Jeruzalem. "Het is aan het Russische volk om te beslissen", voegde hij eraan toe.

Biden zei gisteren in Warschau over Poetin: "In godsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven." Kort daarna benadrukte het Witte Huis dat dit niet moet worden opgevat als een oproep om Poetin omver te werpen.

Blinken zei in Jeruzalem dat de Verenigde Staten herhaaldelijk heeft aangegeven dat er geen plannen zijn voor een machtswisseling in Rusland of waar dan ook. Dat is altijd een zaak van de mensen in het betreffende land. Volgens Blinken, wilde Biden met zijn uitspraak benadrukken dat de Russische president geen oorlog of agressie zou moeten voeren tegen Oekraïne of andere landen.