Biden spreekt over Poetin: 'Hij is een slager' en 'kan niet aan de macht blijven'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische president Vladimir Poetin een 'slager' genoemd. Tijdens een ontmoeting met Oekraïense vluchtelingen in Warschau werd Biden gevraagd wat hij van de Russische president vond gezien de humanitaire ramp in Oekraïne. "Hij is een slager", antwoordde Biden. 

De ontmoeting van de Amerikaanse president met de vluchtelingen in het Nationale Stadion in Warschau werd live uitgezonden door verschillende televisiezenders.

Enige tijd later gaf Biden een toespraak in Warschau waarbij hij verklaarde dat Vladimir Poetin niet langer in functie zou moeten blijven. "In godsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven", zonder de Russische president bij naam te noemen. Biden beschrijft de Russische president als een 'dictator'. "Een dictator die een rijk wil herbouwen, kan nooit de liefde van mensen voor vrijheid doven". In Oekraïne zal Poetin 'nooit' een overwinning behalen.

Biden roept de Russische bevolking op afstand te nemen van de oorlog in Oekraïne. "Jullie, het Russische volk, zijn niet onze vijand", zegt hij. Maar de Russische aanvallen op burgers in Oekraïne, die miljoenen mensen hebben doen vluchten, zijn een groot land niet waardig. "Dat is niet wie je bent of wil zijn, dat is niet de toekomst die je wil voor je gezin", zei Biden. "Deze oorlog is jou niet waardig."

Biden arriveerde gisteren in Polen voor een tweedaags bezoek na het bijwonen van verschillende toppen van westerse bondgenoten in Brussel over de oorlog in Oekraïne. Aan het begin van zijn bezoek noemde hij Poetin opnieuw een 'oorlogsmisdadiger'.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov reageerde direct met scherpe kritiek op de uitspraken van Biden. "Het is aan de Russische bevolking om hun president te kiezen, niet aan Biden". Dergelijke 'persoonlijke beledigingen' beperkten de mogelijkheid van bilaterale contacten met de Amerikaanse regering verder, zei Peskov in Moskou. Het is 'op zijn minst vreemd' om zulke woorden te horen van Biden, die opriep tot bombardementen op Servië in de Kosovo-oorlog van 1999. "Hij riep op om mensen te doden", zei Peskov volgens het bureau Tass. De Russische parlementsvoorzitter Vyacheslav Volodin noemde de verklaring van Biden 'hysterisch'.

Washington verklaarde direct na de uitspraak van Biden dat de Amerikaanse president niet heeft opgeroepen tot regimewisseling in Rusland. Toen hij zei: "Poetin kan niet aan de macht blijven", bedoelde Biden dat hij geen macht mag uitoefenen over buurlanden of de regio, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse presidentiële kantoor. Biden sprak niet over de macht van Poetin in Rusland of regimewisseling.