Carapaz wint voorlaatste rit Ronde van Catalonië na lange vlucht, vluchtgenoot Higuita nieuwe leider

Richard Carapaz heeft de voorlaatste etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Ecuadoriaan van Ineos Grenadiers trok samen met Colombiaans kampioen Sergio Higuita vroeg in de aanval en rondde de aanval af van meer dan ruim 100 kilometer. In het algemeen klassement nam Higuita de leiderstrui over van Joao Almeida.

Op de voorlaatste dag van de Volta a Catalunya kregen de renners een 167,6 kilometer lange etappe voor de wielen geschoven, waarin vooral in het begin van de etappe veel geklommen moest worden. Vooraf werd gedacht aan een rit voor de sprinters, maar vanaf het begin zorgde Ineos Grenadiers voor vuurwerk. Op de Coll de Les Llebres, de eerste klim van de dag, zorgde Ineos voor een stevig tempo en alleen de klassementsrenners bleven vooraan. Toen klassementsleider Almeida in de problemen kwam op de eerste beklimming trok Carapaz nog eens extra hard door. De olympisch kampioen had daarbij nog de hulp van zijn ploeggenoot Lukas Plapp en ook Sergio Higuita ging mee met de aanval van Carapaz.

In de afdaling van de eerste klim moest Plapp afhaken bij de twee Zuid-Amerikanen, waarna Carapaz en Higuita als duo verder ging. Het tweetal vonden elkaar en reden steeds verder weg. Almeida, die ondertussen weer de aansluiting had gemaakt, probeerde het peloton dichterbij te brengen, maar mede dankzij puik afstoppingswerk van Ineos Grenadiers liepen Carapaz en Higuita steeds verder uit tot bijna vier minuten. Op de top van de Coll de la Teixeta, met nog 30km te gaan was het verschil teruggelopen tot twee minuten en leek de schade voor Almeida mee te vallen.

Toch zouden ze in de laatste kilometer dertig kilometer niet zo veel meer verliezen en hadden aan de finishstreep nog een kleine minuut over op het peloton. Higuita nam daardoor de leiderstrui over van Almeida, maar de ritzege in de voorlaatste etappe van de Ronde van Catalonië ging naar Carapaz. De olympisch kampioen was in een sprintje net wat sneller dan Higuita.