Finland: vreest na aanvraag NAVO-lidmaatschap voor Russische reacties

De Finse president Sauli Niinistö denkt dat ernstige schendingen van de Russische grens en cyberaanvallen het gevolg zullen zijn nadat zijn land een aanvraag heeft ingediend om lid te worden van de NAVO. Hij verwacht wel dat lidmaatschap van de militaire alliantie een 'preventief effect' zal hebben, vertelde Niinistö aan YLE.

Het toetredingsproces zal echter minstens een paar maanden duren en gedurende deze tijd zou Rusland verschillende ontwrichtende acties kunnen uithalen. Er kunnen spanningen ontstaan op de 1.340 kilometer lange grens met Rusland, zei Niinistö. Dit omhelst het risico van wijdverbreide grens- en territoriale schendingen, en niet alleen door Russische vliegtuigen, zoals dat in het verleden is gebeurd. "We kennen niet eens alle hybride beïnvloedingsmogelijkheden die iemand zou kunnen bedenken," zei Niinistö.

Voor de Russische aanval op Oekraïne was slechts 25 procent van de Finse bevolking voorstander van toetreding tot de NAVO. Verschillende onderzoeken na het begin van de oorlog in Oekraïne wijzen nu op een meerderheid voor toetreding. De Russische regering heeft aangegeven dat ze een aanvraag NAVO - lidmaatschap door Finland of Zweden zou beschouwen als een vijandige stap die ernstige militaire en politieke gevolgen zal hebben.