Historisch WK-zilver Belgische kunstschaatsster, Van Zundert 17e

Op het werledkampioenschap kunstschaatsen in het Franse Montpellier is het eerste eremetaal vergeven. Dat gebeurde bij de paren en bij de individuele vrouwen, allemaal wel met een ietwat gedevalueerd veld: Rusland was uiteraard niet van de partij en ook China besloot niemand naar Frankrijk te sturen.

Paren
Met de gehele olympische top-5 afwezig lag de weg open voor anderen. Het goud werd opgeraapt door de VS: Alexa Knierim en Brandon Frazier waren de besten in de korte kür en verzilverden hun positie in de vrije kür. Met 221,09 punten waren ze ruimschoots de besten, de eerste Amerikaanse wereldtitel bij de paren sinds 1979. Zilver was er voor Riku Miura en Ryuichi Kihara uit Japan (199,55), voor het Canadese duo Vanessa James/Eric Radford (197,32).

Vrouwen
Als er één onderdeel is waar Russische afwezigheid het veld devalueert is het wel de individuele strijd bij de vrouwen, maar dat mocht de pret niet drukken. Kaori Sakamoto stak met kop en schouders boven de rest uit en na olympisch brons in Beijing pakte de Japanse nu de wereldtitel met 236,09 punten. Het zilver leverde historie op: dat ging met 217,70 punten naar de 22-jarige Loena Hendrickx, de eerste Belgische WK-medaille bij de vrouwen ooit in welke schaatssport dan ook. Brons was met 211,19 punten voor de Amerikaanse Alysa Liu. Lindsay van Zundert eindigde namens Nederland als zeventiende.