Zelenskyy: Oekraïne klaar voor onderhandelingen over deal met Rusland

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft ingestemd met gesprekken over een overeenkomst om de oorlog te beëindigen. In ruil voor een staakt-het-vuren, terugtrekking van Russische troepen en veiligheidsgaranties voor zijn land, zou hij bereid zijn te praten over het afzien van het NAVO-lidmaatschap door Oekraïne, zei Zelenskyy in een interview met Oekraïense tv-zenders.

"Het is een compromis voor iedereen: voor het Westen, dat niet weet wat ze met ons aan moeten als het gaat om de NAVO; voor Oekraïne, dat veiligheidsgaranties wil; en voor Rusland, dat geen verdere NAVO-uitbreiding wil."

Zelenskyy herhaalde ook zijn oproep tot directe gesprekken met Kremlin-chef Vladimir Poetin. Zolang zo'n bijeenkomst er niet is, kan hij onmogelijk beoordelen of Rusland de oorlog überhaupt wil stoppen, aldus de Oekraïense president.

Kiev is ook bereid om de status te bespreken van de door Rusland geannexeerde Krim en de door pro-Russische separatisten gecontroleerde Donbass in Oost-Oekraïne na een staakt-het-vuren en stappen in de richting van veiligheidsgaranties voor Oekraïne.

Zelenskyy heeft aangekondigd dat hij zijn volk zal laten beslissen over een mogelijk 'compromis' in de onderhandelingen met Rusland. De inhoud van een mogelijke overeenkomst zou 'historische' veranderingen kunnen betekenen, zei het staatshoofd in een interview met de nieuwswebsite Suspilne. Daarover zal de Oekraïense kant uiteindelijk in een referendum beslissen.

"De mensen zullen moeten stemmen over bepaalde soorten compromissen. En hoe ze eruit zullen zien, hangt af van onze gesprekken met Rusland", zei Zelensky. Hij wees erop dat zijn land "een Russisch ultimatum niet kan accepteren". Hij sloot een 'overdracht' van de Oekraïense steden Kiev, Charkov en Mariupol aan Rusland uit.