FOK! Wat een weer: Piet Paulusma

rouwbanner weer (Foto: FOK.nl)

Dag mensen! 

Piet Paulusma. Ook ik schrok enorm toen ik het hoorde van zijn overlijden. Ik hoorde voor het eerst zijn naam in het begin van de jaren 90. Hij verving toen wel eens als jonge en ambtieuze weerman de op dat moment ook erg beroemde weermannen als Hans de Jong en Jan Pelleboer. Ook zij zijn er beide helaas niet meer. Hans De Jong heeft nog een respectabele leeftijd van 89 behaald, maar Jan Pelleboer mocht slechts 68 worden. 

Zodoende kwam Piet Paulusma steeds nadrukkelijker tevoorschijn als weerman. Vooral door hard leren en een enorme passie voor het weer groeide hij uiteindelijk uit tot de weerman die wij gekend hebben. Niet alleen dat, hij wist het weer ook zeer toegankelijk te maken voor een breed publiek. 

Met name als het ging regenen spak hij meestal over: 'regen, lichte regen'. Dat is zeker ook een kenmerk van hem geworden. Natuurlijk blijft zijn groet op het eind... ik zal het niet spellen... legendarisch en zal altijd met hem verbonden blijven.

Toch was ik het ook niet altijd met hem eens. Wat mij vaak tegenstond waren zijn seizoens-voorspellingen, en dat met name voor de winter. Als alles de afgelopen jaren was uitgekomen wat hij dacht dat het zou gaan worden, dan hadden we ieder jaar een Elfstedentocht gehad en lag er vrijwel de hele winter sneeuw. Helaas was dat vaak nergens op gebaseerd, maar hij bracht het wel heel spontaan. 

Nu moet ik erbij zeggen dat ook de professionele weerdiensten, alsmede de weeramateurs dat doen. Zij brengen/vermoeden of hopen dat het zo zal gaan. Ook dit is op enkele signalen na, vrijwel niet te doen. Dus van beide kanten heb ik een andere overtuiging.

Het gaat nu even over Piet. Ik vind het echt heel bijzonder hoe hij zijn ziekte heeft gedragen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen: sterven in het harnas. Het is de laaste dagen natuurlijk enorm snel gegaan. Donderdag nog op TV en vrijdag op de radio. Ik denk dat zelfs hij dat niet direct heeft vermoed. 

De meteorologie, maar vooral een enorm vriendelijk en gepassioneerd mens heeft ons veel te vroeg moeten verlaten. Ik zal hem ook heel erg gaan missen. Hij heeft toch poorten geopend die voor veel mensen minder boeiend lijkt dan dat het toch wel is.

Bedankt Piet!  

Lente in Westerbork (Foto: Pukeko)
Om toch met een klein beetje optimisme af te sluiten, zien we op deze mooie foto van Pukeko dat het toch al lente aan het worden is. Ze is momenteel in de omgeving van Westerbork. (Foto: Pukeko)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!