Biatleten strijden op volgepakte Holmenkollen bij World Cup-afsluiter

Ook in het biatlon zit het internationale topseizoen er weer op. Op een volgepakte Holmenkollen in Oslo stonden de World Cup-finales op het programma, met zondag de massastarts bij de vrouwen en de mannen als afsluiter van een mooi seizoen.

Vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten ontstond er een kopgroepje van drie vrouwen: Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk en de Zweedse landgenotes Linn Persson en Elvira Öberg. Met louter treffers bleef Hauser alleen over na de derde schietbeurt, de Italiaanse Dorothea Wierer volgde op dik vijftien seconden.

De laatste schietbeurt nekte Hauser: ze liet één schijf staan, zag de Française Justine Braisaz-Bouchet met haar twee missers passeren en zakte in de slotronde weg naar plek acht. Braisaz-Bouchet ging overtuigend op weg naar de overwinning, een forse groep streed om plek twee.

Die strijd werd gewonnen door Franziska Preuss uit Duitsland, die in de slotfase afrekende met thuisfavoriete Marte Olsbu Røiseland. De derde plek was voor de Noorse wel genoeg om de eindzege in de World Cup definitief veilig te stellen, Persson sprintte Öberg er op 0,1 seconde nog uit voor plek vier. Een dure sprint tussen de teamgenotes, want dat plekje kostte Öberg de eindzege in het massastartklassement, dat naar Braisaz-Bouchet ging.

Mannen
De Noor Sturla Holm Lægreid was in topvorm in Oslo en na de twee liggende schietbeurten had hij met tien treffers de leiding alweer in handen. Emilien Jacquelin uit Frankrijk en de Zweed Sebastian Samuelsson, beiden foutloos, sloten zich richting schietbeurt drie bij hem aan, een misser zorgde ervoor dat Lægreid daar even af moest haken.

Samuelsson ging foutloos door, gevolgd door de Noren Sivert Guttorm Bakken en Vetle Sjåstad Christiansen. Laatstgenoemde was te traag op de ski's, Samuelsson, Lægreid en Bakken arriveerden als leiders bij de laatste schietbeurt. Daar kwam Bakken met nog eens vijf treffers door, Lægreid volgde met een misser en de Duitser Erik Lesser dook in de laatste race uit zijn loopbaan met Jacquelin de slotronde in.

De twee Noorse koplopers streden om de overwinning en die ging voor het eerst in zijn carrière naar Bakken, vlak voor Lægreid. Jacquelin rekende af met Lesser en completeerde het podium, de eindzege in de World Cup was al lang binnen voor de Fransman Quentin Fillon Maillet, die zevende werd. Bakken won het eindklassement op de massastart en passant nog.