Kremlin roept op tot overgave Mariupol

Mariupol ligt al weken onder Russisch vuur. Nu roept Moskou de Oekraïense strijdkrachten in de stad op de wapens neer te leggen. "Er heeft zich een verschrikkelijke humanitaire catastrofe ontwikkeld", zegt het hoofd van het National Center for Defense - en roept op tot een snelle reactie.

Rusland roept Oekraïense troepen in Mariupol op om de wapens neer te leggen en maandagochtend de verwoeste havenstad te verlaten. Hiertoe moet tussen 10.00 uur en 12.00 uur Moskouse tijd (8 uur tot 10 uur CET) een corridor worden aangelegd, zei het hoofd van het Defensiecentrum, generaal-majoor Mikhail Mizintsev, volgens het Russische staatsagentschap TASS.

Dienovereenkomstig heeft Rusland aan Oekraïne een plan voorgesteld waarbij alle gewapende eenheden van Oekraïne de stad "zonder wapens en munitie langs de met Oekraïne overeengekomen route" zouden moeten verlaten. Rusland dringt aan op een "formeel schriftelijk antwoord" van Oekraïne op de voorstellen voor maandagochtend 05.00 uur Moskou-tijd (3 uur CET). Van Oekraïense kant kwam aanvankelijk geen reactie op de plannen.Volgens Mizintsev moeten ook burgers de stad kunnen verlaten naar Rusland of door Oekraïne gecontroleerde gebieden. Volgens Russische informatie zijn er momenteel 130.000 burgers in de stad.

Ondertussen kondigde de Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk aan dat er maandag ongeveer 50 bussen naar Mariupol zullen vertrekken voor evacuaties. Ze zei ook dat 3.985 mensen zondag de stad hebben verlaten. In het hele land konden 7.295 mensen de bevochten steden ontvluchten.

De gemeenteraad van Mariupol beschuldigde Moskou onlangs burgers tegen hun wil naar Rusland te brengen. Mizintsev beschuldigde op zijn beurt Kiev ervan de burgers in Mariupol in gijzeling te houden. Volgens Russische informatie zijn zondag meer dan 16.400 mensen uit de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk naar Rusland gebracht. Sinds 24 februari zijn in totaal 330.686 mensen vanuit Oekraïne naar Rusland overgebracht.