WK-medaille voor Nederlandse estafetteploegen, Duplantis springt wereldrecord

In de Servische hoofdstad Belgrado is zondagavond het wereldkampioenschap indooratletiek afgesloten. Er stonden nog een paar mooie finales op het programma, zowel individueel als in estafetteverband.

800m vrouwen
Ajee Wilson won zilver op de vorige twee WK's, maar met 600 meter te gaan in de finale in Belgrado zette ze een gouden turbo aan: in 1:59,09 minuten snelde ze naar de wereldtitel. Freweyni Hailu uit Ethiopië pakte op gepaste afstand het zilver door de Ugandese Halimah Nakaayi met een daverende eindschot nog te passeren en naar brons te verwijzen.

1500m mannen
Olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen gooide het tempo al vroeg omhoog en alleen Samuel Tefera kon hem volgen. De regerend wereldkampioen uit Ethiopië bleef in de rug van Ingebrigtsen lopen en de twee jongelingen maakten er een geweldige strijd van. In de laatste meters kwam Tefera uit Ingebrigtsen's rug en de Ethiopiër snelde in 3:32,77 minuten naar een nieuwe wereldtitel, voor Ingebrigtsen en de Keniaan Abel Kipsang.

Verspringen vrouwen
Verdedigend wereldkampioene Ivana Vuleta was de grote ster van het WK in haar thuisland en met 6,89 meter in de tweede ronde deed ze gelijk al een gooi naar haar tweede wereldtitel op rij. Het bleek ook genoeg te zijn, maar met 7,06 meter in ronde vier deed ze er nog een forse schep bovenop. Het zilver ging met 6,85 meter naar de Nigeriaanse Ese Brume, voor de Britse Lorraine Ugen en haar 6,82 meter.

60m horden mannen
In de halve finales evenaarde Grant Holloway met 7,29 seconden zijn wereldrecord van vorig jaar, in de finale kreeg de Amerikaan dat niet voor elkaar. Met 7,39 seconden pakte hij wel de wereldtitel in een uitmuntende tijd, zijn 57e opeenvolgende zege in een wedstrijd over 60 meter horden. Zilver was er in 7,50 seconden voor de Fransman Pascal Martinot-Lagarde, voor de 7,53 van de Amerikaan Jarret Eaton.

4x400m mannen
Taymir Burnet maakt al jaren vooral deel uit van de Nederlandse ploeg op de 4x100 meter, naast de individuele sprintonderdelen, maar ook op de 400 meter kan hij het. Hij hield Nederland in de race, Nick Scmidt deed dat ook, waarna Terrence Agard een moeizaam slot kende. Tony van Diepen wist een mooie race echter knap af te maken en achter België en Spanje liep hij Nederland naar het brons.

4x400m vrouwen
Lieke Klaver opende ijzersterk en bracht Nederland naar de eerste plek, Eveline Saalberg en Lisanne de Witte hadden moeite om de ploeg in de medailleposities te houden. Slotloopster Femke Bol knokte zich echter naar voren en met een geweldig laatste stuk van de wedstrijd hielp ze Nederland naar het zilver, vlak achter Jamaica en vlak voor Polen en de VS.

Polsstokhoogspringen
Met Armand Duplantis was er maar één topfavoriet en de Zweed maakte dat volledig waar: zonder fouten sprong hij over 5,95 meter en nadat 6,05 meter ook zonder probleem gehaald werd was de wereldtitel binnen. Thiago Braz uit Brazilië bleef steken op 5,95 meter, brons ging naar de Amerikaan Christopher Nilsen met 5,90 meter. Duplantis legde de lat ondertussen op 6,20 meter voor weer een wereldrecord, wat twee keer niet lukte...en de derde keer wel, een fenomenale laatste actie van een prachtig WK.