World Cup-seizoen alpineskiŽn afgesloten met fraai Noors slalomsucces

In het Franse skigebied Courchevel/Meribel is zondag het World Cup-seizoen in het alpineskiën afgesloten. De vrouwen werkten nog een reuzenslalom af, de mannen kwamen op de slalom nog één keer in actie.

Reuzenslalom vrouwen
Sara Hector ging aan de leiding in het World Cup-klassement, maar de Zweedse werd op de voet gevolgd door de Française Tessa Worley, met ook Mikaela Shiffrin namens de VS en Petra Vlhova voor Slowakije nog als kanshebbers op de eindwinst.

In run één liet Shiffrin in elk geval zien dat het aan haar niet zou liggen: ze was met afstand de beste, Federica Brignone uit Italië (+0,82) en Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen (+0,84) waren de enigen die binnen een seconde bleven. Vlhova stond op 1,08 seconden, voor de Zwitserse Lara Gut-Behrami (+1,32) en de Italiaanse Marta Bassino (+1,37), met Worley (+1,60) op plek acht en Hector (+2,10) op de dertiende positie.

Hector leverde nog een plekje in bij de tweede run, Worley verdedigde in elk geval haar positie. Bassino dook 0,14 seconden onder haar tijd door, Gut-Behrami verloor vier posities en Vlhova leverde op zes hondersten een plekje in bij Bassino.

Mowinckel stond met 0,30 seconden drie plekken af, de nu voor haar staande Worley maakte zo grote kans op de eindzege. Brignone snelde met 0,31 seconden naar de leiding, met alleen Shiffrin nog te gaan. De Amerikaanse ging echter in de fout en verloor zes plekken, waardoor Brignone de dagwinst pakte en Worley er alsnog met de eindzege op de reuzenslalom vandoor ging. Bassino werd tweede, Vlhova derde.

Slalom mannen
Henrik Kristoffersen verdedigde een prima voorsprong in het slalomklassement, maar zijn Noorse landgenoot Lucas Braathen maakte zeker nog kans en ook de Duitser Linus Strasser, Manuel Feller uit Oostenrijk en de Zwitser Daniel Yule hadden in elk geval in theorie nog een kans op de titel.

In run één was het alvast spannend: Braathen was de snelste, Kristoffersen zat er vijf honderdsten achter en hun landgenoot Atle Lie McGrath noteerde op 0,21 seconden de derde tijd. Olympisch kampioen Clement Noël uit Frankrijk stond op 0,45 seconden, gevolgd door de Zwitser Loïc Meillard (+0,58), de Brit Dave Ryding (+0,76) en Tomasso Sala uit Italië (+0,83), met Strasser (+0,84) die de top-8 afsloot.

Door Strasser kon wat de eindzege betreft een streep, hij leverde veertien plekken in bij de tweede manche. Sala verloor vier posities in de tweede run, Ryding raakte er zestien kwijt en Meillard mocht acht plekken afzakken. Noël begon aardig, maar de olympisch kampioen ging halverwege in de fout en finishte niet.

De Noorse armada opende vervolgens de aanval op de winst en dat lukte: McGrath ging met 0,77 seconden naar de snelste tijd en met nog twee landgenoten te gaan was de winst voor Noorwegen al een feit. Kristoffersen kwam 0,37 seconden tekort en daarmee was het wat de eindwinst betreft gespeeld, die was voor hem. Braathen kon het niet bolwerken: op 1,22 seconden verloor hij tien posities, waardoor plek drie voor Manuel Feller uit Oostenrijk was.