Slokar slalomt naar eerste World Cup-zege, Odermatt sluit topseizoen winnend af

In het Franse skigebied Courchevel/Meribel worden deze week de World Cup-finales in het alpineskiën gehouden. Zaterdag stonden de voorlaatste wedstrijden op het programma, zondag wordt het seizoen afgesloten met het omgekeerde programma: slalom bij de mannen, reuzenslalom voor de vrouwen.

Reuzenslalom mannen
Marco Odermatt was al ruimschoots zeker van de eindzege in de World Cup, zowel algemeen als op de reuzenslalom, maar de dagzege lag natuurlijk nog wel voor het grijpen. In run één was de Zwitser alvast de beste, met 0,20 seconden achterstand bleef alleen de Noor Lucas Braathen een beetje in de buurt. Odermatt's landgenoten Justin Murisier (+0,50) en Loïc Meillard (+0,55) volgden, met Stefan Brennsteiner uit Oostenrijk (+0,65), de Fransman Alexis Pinturault (+0,68) en de vierde Zwitser Gino Caviezel (+0,75) ook nog binnen schootsafstand. De Noorse wereldkampioen bij de junioren, Alexander Steen Olsen, deed het met plek acht op 0,77 seconden uitermate goed.

Olsen verloor in de tweede run twee plekken, maar een top-10-klassering was zo wel zeker. Caviezel behield zijn plek wel en nam de leiding in handen, Pinturault kwam vier honderdsten achter hem terecht. Brennsteiner ging met 0,14 seconden naar de leiding, Meillard was nog eens 0,11 seconden sneller. Murisier leverde zes plekken in, Braathen nam de leiding met 0,14 seconden over en had alleen Odermatt nog te vrezen. Dat laatste was terecht, want de Zwitser pakte met 0,49 seconden de overwinning, voor Braathen en Meillard.

Slalom vrouwen
Lena Dürr zette een dijk van een eerste run neer en noteerde namens Duitsland de snelste tijd, op 0,37 seconden gevolgd door de Zwitserse Michelle Gisin. De Sloveense Ana Bucik stond op 0,40 seconden op een prima derde plek, voor de Slowaakse World Cup-winnares op de slalom Petra Vlhova (+0,48). De Amerikaanse Mikaela Shiffrin, winnares van de algemene World Cup, stond op 0,66 seconden en verder hield alleen Andreja Slokar uit Slovenië (+0,75) de schade binnen een seconde. Wereldjuniorenkampioene Zrinka Ljutic maakte indruk: op 1,52 seconden pakte de Kroatische de negende tijd.

Ljutic behield haar uitstekende positie in de tweede run en ging voorbij de Oostenrijkse Katharine Truppe, die vijf plekken verloor. Wendy Holdener uit Zwitserland kwam ook niet aan de tijd van de Kroatische tiener, ze was precies één tiende van een seconde te langzaam. Slokar was een forse maat te groot en pakte met 1,22 seconden de leiding, een tegenvallende run van Shiffrin wierp haar vier plekken terug. Vlhova kwam op 0,81 seconden van Slokar op plek twee terecht, Bucik kwam op 1,04 seconden te staan met nog twee dames te gaan. Gisin maakte al snel een nare val, waarna het aan Dürr was. De Duitse kwam 0,48 seconden tekort en werd tweede, waardoor Slokar verrassend haar eerste World Cup-zege pakte, voor Dürr en Vlhova.