Protesterende Russische journaliste vreest voor haar leven

De tv-medewerkster die maandag het belangrijkste nieuwsprogramma van de Russische staatstelevisie onderbrak met een protest tegen de Russische oorlog in Oekraïne, heeft wereldwijd een golf van erkenning losgemaakt. De opname van de scène waarin ze verschijnt met een handgeschreven poster achter het nieuwsanker is vele malen gedeeld, ook op Twitter. "Wat echte moed inhoudt", schreef pianist Igor Levit. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy bedankte de protesterende medewerkster.

Update 16 maart 12.30 uur:
De Russische tv-journalist Marina Ovsyannikova maakt zich grote zorgen om haar veiligheid en die van haar kinderen nadat ze in een live tv-uitzending had geprotesteerd tegen de oorlog in Oekraïne. Maar ze is niet van plan om Rusland te ontvluchten, zegt ze in een interview met persbureau Reuters. Ze hoopt dat haar protest niet voor niets is geweest en dat het Russische volk de ogen zal openen en oorlogspropaganda nader in twijfel zal trekken.

De Franse president Emmanuel Macron heeft haar bescherming aangeboden. "Natuurlijk zullen we diplomatieke stappen ondernemen om Ovsyannikova bescherming te bieden, hetzij op de ambassade of in een asielprocedure", zegt Macron. Hij zal deze oplossing voorstellen tijdens zijn volgende ontmoeting met Kremlin-chef Vladimir Poetin. "Ik wens in ieder geval dat we zo snel mogelijk volledige duidelijkheid krijgen over haar persoonlijke situatie en haar mogelijkheid om haar werk voort te zetten."

Update 19.00 uur:
De demonstrante Marina Ovsyannikova is beboet voor haar protestactie en is voorlopig vrijgelaten. Een rechtbank in Moskou heeft haar dinsdag veroordeeld tot het betalen van 30.000 roebel (ongeveer 228 euro), meldt een AFP-verslaggever vanuit de rechtszaal. Ovssjannikova liet zien dat ze standvastig was in de rechtszaal. "Ik erken mijn schuld niet", zei ze naar verluidt. En verder: "Ik ben ervan overtuigd dat Rusland een misdaad begaat." Rusland is "de agressor in Oekraïne".

Eerdere berichtgeving:
Tegelijkertijd hebben advocaten van de burgerrechtenorganisatie IWD-Info pas na tien uur na haar protestactie contact met haar op kunnen nemen, schreef de ex-hoofdredacteur van het gesloten radiostation Echo Moskwy, Alexei Venediktow, op Twitter. 

Volgens Russische media en journalisten heet de vrouw Marina Ovsyannikova en is ze een medewerkster van de staatsomroep. Een eerder opgenomen video circuleerde online, waarin ze uitsprak zich te schamen voor het mee te hebben gewerkt aan propaganda van het Kremlin. "Wat er in Oekraïne gebeurt, is een misdaad." Alleen de Russische president Vladimir Poetin is verantwoordelijk voor de agressie. Ze riep haar landgenoten op om te protesteren tegen de oorlog. "Het is aan ons om een einde te maken aan al deze waanzin."

Het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties heeft Rusland opgeroepen het buitengewone protest van de demonstrant te respecteren De vrouw mag geen represailles ondergaan voor het uitoefenen van haar recht op vrijheid van meningsuiting, zei woordvoerster van het VN-mensenrechtenbureau, Ravina Shamdasani, in Genève.

Het presidentieel bureau in Moskou veroordeelde het protest als hooliganisme. "Wat deze vrouw betreft, is het 'vandalisme'", zegt Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. In de Russische staatsmedia is het momenteel verboden over oorlog te praten.