Zinderende ontknoping World Cup noordse combinatie, beslissing in slotmeters

In het Duitse Schonach is zondag een einde gekomen aan het World Cup-seizoen op de noordse combinatie. Bij de vrouwen was de titel al vergeven, bij de mannen werd het nog een uiterst spannende strijd tot in de laatste meters.

Vrouwen zaterdag
Het schansspringen op zaterdag werd licht verrassend gewonnen door de Italiaanse Annika Sieff, die drie seconden voorsprong bij elkaar sprong ten opzichte van de Japanse Haruka Kasai. De grote favoriete was echter gewoon Gyda Westvold Hansen: de dominante Noorse mocht acht seconden na Sieff al beginnen met langlaufen en is doorgaans beduidend sneller. Van achteren kwamen onder meer nog de Sloveense Ema Volavsek (+0:48), de Noorse Ida Marie Hagen (+0:55), Jenny Nowak uit Duitsland (+0:56) en de rappe Japanse Anju Nakamura (+0:58).

Hansen sloot in no-time aan bij Sieff en Kasai, terwijl vooral Nakamura zeer snel naar voren kwam. Na een kilometer of drie sloot de Japanse aan en kort daarop voerde ze het tempo zelfs flink op. Kasai kon verrassend volgen, Hansen kon dat nog verrassender níet en stond totaal geparkeerd. Een paar tellen later gaf de Noorse er zelfs volledig de brui aan, er leek helemaal niks meer over te zijn. Kasai en Nakamura stoomden door en na een prima versnelling haalde Nakamura haar eerste World Cup-zege ooit binnen. Kasai werd tweede in nota bene haar World Cup-debuut, Sieff pakte de derde plek.

Mannen zaterdag
Jarl Magnus Riiber sprong zaterdag weer eens een flinke voorsprong bij elkaar op de schans: de Japanners Ryota Yamamoto en Yoshito Watabe, niet de snelste langlaufers, mochten op de langlaufski's 31 seconden na Riiber vertrekken, zes seconden voor de Est Kristjan Ilves. Het grotere gevaar voor plek twee kwam van de Oostenrijkers Franz-Josef Rehrl (+0:54) en Johannes Lamparter (+1:04), met ook nog de Duitser Terence Weber (+1:08), de Noor Espen Andersen, Vinzenz Geiger uit Duitsland (beiden +1:29) en de Noren Jens Lurås Oftebro (+1:33) en Jørgen Gråbak (+1:43) als gevaarlijke klanten.

Halverwege had Riiber nog altijd ruimschoots de leiding in handen, de Japanners waren teruggevallen en Lamparter zag inmiddels bij Ilves op een kleine minuut van Riiber. Ilves moest afhaken bij Lamparter en werd achterna gezeten door een grote groep, aangevoerd door Geiger en Gråbak. Riiber kwam geen seconde in gevaar, Lamparter kreeg met Geiger, Gråbak en de Fin Ilkka Herola drie snelle langlaufers achter zich aan. De Oostenrijker hield nog net vol en werd tweede, voor Gråbak, Geiger en Herola.

Met nog één wedstrijd te gaan pakte Riiber zo weer de leiding in de World Cup terug, met één punt voordeel ten opzichte van Lamparter. Ook evenaarde Riiber het record van de Finse grootheid Hannu Manninen, door zijn 48e World Cup-zege te pakken, en dat op pas 24-jarige leeftijd.

Vrouwen zondag
Zondag sprong Hansen beduidend beter en pakte ze ruimschoots de eerste plek, Kasai mocht 42 seconden later beginnen met langlaufen. Volavsek moest nog eens tien seconden wachten, Sieff vertrok na 1:08 minuten en Nakamura moest dit keer maar liefst 1:52 minuten goedmaken, een schier onoverbrugbaar verschil - een derde plek leek eventueel nog wel mogelijk voor de Japanse, tenzij Hansen weer in zou storten en er meer mogelijk was.

Hansen had het op de langlaufski's bepaald niet makkelijk: halverwege zaten Volavsek en Kasai nog maar 25 seconden achter de Noorse. Haar landgenote Ida Marie Hagen lag op de vierde plek, achtervolgd door Sieff. Kasai werkte zich los van Volavsek, die gezelschap kreeg van Hagen, terwijl Hansen steeds meer in Kasai's vizier kwam. Hansen had na de ineenstorting van zaterdag fraai ingedeeld en op het moment dat Kasai bijna aansloot gaf de Noorse nog wat gas. Ze pakte zo alsnog 'gewoon' de winst, Kasai werd voor de tweede keer tweede in haar debuutweekeinde en Volavsek haalde de derde plek toch nog binnen.

Mannen zondag
Het leek wat spannender te kunnen worden dan een dag eerder, want Riiber won het schansspringen níet. Die eer ging naar Yamamoto, hoewel Riiber wel vier seconden na de Japanner al kon beginnen met langlaufen. Lamparter zat er 32 seconden achter, één minder dan landgenoot Mario Seidl. Gevaar kwam vooral van onder meer Espen Bjørnstad (+0:56) en landgenoot Gråbak (+1:08), die op hetzelfde moment als Geiger mocht vertrekken. Herola kon ook gaan jagen, de snelle Fin mocht 1:37 minuten na Yamamoto van start gaan.

Op de langlaufski's zat Riiber bijna gelijk bij Yamamoto, die binnen vier kilometer Lamparter langszij zag stormen - de Oostenrijker moest nog twintig seconden goedmaken op Riiber in het directe gevecht om de eindzege in de World Cup. Halverwege had Lamparter er nog een paar seconden vanaf gesnoept, terwijl Gråbak en Geiger nog maar twintig seconden achter hem zaten. Lamparter stoomde lekker door en bij het ingaan van de laatste ronde van het seizoen zat hij nog maar vier seconden achter Riiber, met Gråbak en Geiger er nog eens twintig seconden achter.

Lamparter dichtte het gat overtuigend op een van de klimmetjes in de slotronde, waarna de twee naar elkaar begonnen te kijken. Gråbak en Geiger profiteerden daarvan en kwamen dichterbij, maar op dat moment viel Lamparter aan. Riiber bleef er met hangen en wurgen aan en in de slotmeters gooide hij er zelf de turbo op, met succes: Lamparter haakte af, Riiber pakte de winst én zijn vierde eindzege in de World Cup. Lamparter werd nog nipt tweede, Geiger won de sprint om de derde plek vlak achter de Oostenrijker, met Gråbak op plek vier.