Van Aert helpt Roglic aan eindzege Parijs-Nice, Yates wint slotrit

Primoz Roglic heeft de eindwinst in Parijs-Nice te pakken. In de slotrit van de Franse rittenkoers kwam de leiderspositie van Roglic zwaar onder druk te staan dankzij een aanval van Simon Yates, maar dankzij uitstekend knechtenwerk wist de Sloveen alsnog de leiderstrui te winnen. Yates pakte wel de slotrit.

Na de konginnenrit van zaterdag stond er vandaag in Parijs-Nice opnieuw een zware rit op het programma, met in de slotfase van de rit de beklimming van de Col d’Eze. In slecht vertrokken de renners richting Nice voor een rit van 115 kilometer. Vanuit de start werd direct hard gereden onder leiding van Jumbo-Visma. De ploeg van leider Roglic liet niemand wegrijden en daardoor kregen we een afvalkoers.

Op de Côte de Peille, de voorlaatste beklimming van de dag, barstte de koers definitief los. Nummer drie in de stand Daniel Martinez opende de aanval op leider Roglic. De Colombiaan kreeg het gezelschap van zijn landgenoot Nairo Quintana, Simon Yates en Wout van Aert. Van Aert bepaalde vervolgens in dienst van zijn kopman Roglic het tempo op de beklimming van de eerste categorie.

In de afdaling van de Côte de Peille viel Martinez met pech weg. De Colombiaan had een lekke band en zou uiteindelijk terugvallen naar de eerste achtervolgers. Hij wist nog wel zijn podiumplaats te behouden. In aanloop naar de Col d’Eze bepaalde Van Aert het tempo en de rest van de kopgroep volgde de Belg. Op de laatste beklimming van Parijs-Nice was het Simon Yates die de aanval opende. De renner van Team BikeExchange deed een ultieme aanval op de leiderstrui van Roglic. Roglic kon de Engelsman niet volgen, gelukkig voor de Sloveen had hij nog Van Aert in steun. Van Aert zette zich op kop voor Roglic en Quintana moest door het hoge tempo afhaken.

Op de top van de Col d’Eze had Yates z’n achterstand in het klassement gehalveerd, maar in de afdaling zorgde Van Aert in dienst van Roglic dat de achterstand kleiner werd, waardoor de Sloveense kopman van Jumbo-Visma eindzege zou pakken. Yates bleef nog wel uit de greep van het Jumbo-Visma duo en pakte de verdiende zege in de slotrit voor Van Aert en Roglic.