Schouten wint ook massastart, eindzege wb voor Lollobrigida en Swings

Op de slotdag van de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Heerenveen heeft olympisch kampioene Irene Schouten de massastart voor vrouwen gewonnen. De eindzege in de wereldbeker was voor Francesca Lollobrigida.

Het was Pechstein die de aanval koos en de Belgische Tas en Haugen met zich meekreeg. Het peloton zat er echter niet ver achter en even later was het trio weer ingerekend. Tas kon echter even later wederom wegschaatsen en het peloton leek het aanvankelijk wel prima te vinden. Een paar ronden later was de Belgische wederom ingelopen. Voorop het peloton deed Maltais veel werk voor haar landgenote Blondin. Met nog twee ronden te gaan trok Groenewoud de sprint aan met Schouten erachter. De rest leek kansloos. Het was Schouten die Groenewoud in de eindsprint vervolgens voorbleef.

De winst bij de massastart voor mannen ging naar Bart Swings. Jorrit Bergsma werd derde.

Vier man probeerden weg te komen maar ze werden na twee ronden al weer teruggepakt. Ook Bergsma was aanvallend bezig maar Swings liet hem niet gaan. Het bleef onrustig in het peloton waar verschillende schaatsers uit probeerden te ontsnappen. De Deen Thorup wist een gat te slaan met Belchios in de achtervolging op hem. Drie ronden voor het einde plaatste Bergsma opnieuw een ontsnapping en door het harde schaatsen werden Thorup en Belchios teruggehaald. Met het ingaan van de laatste ronde ging Swings aan en hij kwam vrij eenvoudig als winnaar over de meet. De eindzege in de wereldbeker ging ook naar olympisch kampioen Swings.