Militair bestuur in Lviv meldt luchtaanval op militaire basis, 35 doden

De westelijke Oekraïense metropool Lviv werd vanmorgen vroeg opgeschrikt door meerdere explosies. De explosies waren ook in Polen te horen, aldus een verslaggever van het persbureau dpa in Przemysl.

Na de eerste meldingen van explosies bij Lviv, meldde het Oekraïense militaire bestuur daar ook een luchtaanval. Het doelwit was een militaire basis ongeveer 20 kilometer van de Poolse grens. "De bezetters voerden een luchtaanval uit op het Internationaal Centrum voor Vredeshandhaving en Veiligheid", aldus de militaire leiding.

Het persbureau Reuters citeerde de gouverneur van het regionale bestuur in Lviv die zei dat bij de Russische aanval negen mensen zijn gedood en 57 gewond zijn geraakt. Daarnaast verwees het persbureau naar een ooggetuige die meldde dat 19 ambulances met sirenes de basis hadden verlaten en dat er nog meer ambulances onderweg waren naar de basis.

Volgens persbureaus Reuters en AFP zouden er trainers uit het buitenland op de militaire basis bij Lviv hebben gewerkt. Het is echter niet duidelijk of ze daar waren op het moment van de aanval, zei Reuters.

Update 11.40 uur:
Het dodental bij de aanval op de militaire basis bij de Poolse grens loopt op. Volgens de regionale gouverneur kwamen bij de aanval 35 mensen om het leven. Eerder werd een aantal van 9 doden genoemd. 

Volgens voorlopige informatie heeft het Russische leger ongeveer 30 kruisraketten afgevuurd vanuit straaljagers die over de Zwarte Zee vlogen. Het Oekraïense leger beweerde twee kruisraketten te hebben vernietigd. De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Resnikov veroordeelde de aanslag op Twitter als "een nieuwe terroristische aanslag op vrede en veiligheid nabij de EU/NAVO-grens". Hij riep het Westen opnieuw op om een vliegverbod in te stellen boven Oekraïne. "Sluit het luchtruim!"