Russische langlaufster pakt eindzege World Cup ondanks gedwongen afwezigheid

In het Zweedse Falun komen de beste langlaufers ter wereld dit weekeinde nog één keer bij elkaar om het World Cup-seizoen af te sluiten. Dat is wel relatief: een paar Noorse mannen zijn er niet en Rusland mag niet meedoen, maar gelukkig werd de Russische Nataliya Nepryaeva in het World Cup-klassement niet ingehaald en dus werd ze ondanks haar gedwongen afwezigheid terecht gehuldigd als eindwinnares. Zondag wordt de boel dan echt afgesloten met de gemengde estafette en gemengde teamsprint, twee nieuwe onderdelen.

Sprint klassieke stijl, vrouwen
Jonna Sundling was de absolute topfavoriete, nadat ze in de kwalificaties al met overmacht de beste was en in de kwart- en halve finales ook niet in de problemen kwam. Dat was in de finale niet anders: de Zweedse liep weg van de rest en won met enorm verschil. Plek twee was voor de Sloveense Anamarija Lampic, die in een prima duel nog afrekende met de naar voren stormende Zweedse Maja Dahlqvist. De Amerikaanse Julia Kern en Nadine Fähndrich uit Zwitserland kwamen net tekort, de Noorse Maiken Caspersen Falla sloot de ranglijst in de finale af.

Sprint klassieke stijl, mannen
Sivert Wiig en de jonge rookie Lars Agnar Hjelmeset vertegenwoordigden Noorwegen in de finale, Federico Pellegrino en Joni Mäki waren er namens Italië en Finland en de Fransen hadden Lucas Chanavat en Richard Jouve in de eindstrijd. Voor Jouve was de opdracht simpel: bij afwezigheid van Johannes Høsflot Klæbo kon de Fransman de eindzege in de World Cup sprint pakken, maar dan móest hij de wedstrijd winnen.

Jouve liet er in de finale geen gras over groeien en bepaalde gelijk het tempo, waarna hij als eerste de bepalende fase in dook. Even leken Pellegrino en Chanavat het hem moeilijk te maken, maar Jouve was te sterk en sprintte naar de zege én de eindwinst in het klassement. Mäki werd nog tweede, voor Chanavat, met Wiig, Pellegrino en de moegestreden Hjelmeset buiten het podium.

15km vrije stijl, mannen
Enorm groot waren de verschillen niet, maar al vroeg in de wedstrijd liet Didrik Tønseth zien dat hij hier voor de winst was gekomen. De Noor noteerde na ruim vijf kilometer een tussentijd die door niemand verbroken werd en dat zou ook op alle volgende tussenpunten gelden. Tønseth pakte de winst en was negen seconden sneller dan de toch wel verrassende Zweedse veteraan Calle Halfvarsson, die voor het eerst sinds november 2018 weer eens een podiumplaats pakte.

Plek drie was op twintig seconden voor de tweede Noor, Harald Östberg Amundsen, net als op het WK van een dik jaar geleden - het was wel zijn eerste World Cup-podium ooit, minder dan een seconde voor landgenoot Hans Christer Holund. Met Martin Løwstrøm Nyenget en Sjur Røthe stonden er nog twee Noren in de top-6, vijf in totaal.

10km vrije stijl, vrouwen
Bij het eerste tussenpunt, na anderhalve kilometer, gaf Therese Johaug nog even een paar seconden toe op Jonna Sundling, maar vervolgens trok de Noorse de gashendel volledig open in nu toch echt haar allerlaatste individuele wedstrijd. Ze liep kilometer na kilometer uit en won uiteindelijk met 35,9 seconden voorsprong op Sundling, die haar dominantie op de sprint nu ook uitbreid naar topresultaten op de langere afstanden. Plek drie was op nog eens vier tienden van een seconde voor de Amerikaanse Jessie Diggins, vlak voor Krista Pärmäkoski uit Finland.