Duitse landbouwminister: 'Poetin zet honger in als oorlogswapen'

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir beschuldigt de Russische president Vladimir Poetin ervan honger als oorlogswapen te gebruiken. Het is een duidelijke strategie dat hij bewust prijsstijgingen en tekorten op de agrarische markten uitlokt, zegt de politicus op Deutschlandfunk.

"Het feit dat in de 21e eeuw opzettelijk graanopslagplaatsen in brand worden gestoken, productie-installaties, vervoersinfrastructuur, om honger te gebruiken als middel om Oekraïne in de eerste plaats, maar natuurlijk uiteindelijk ook ons allemaal, op de knieën te krijgen, zou misschien het denken moeten bepalen van al diegenen die nog steeds geloven dat je autoritaire heersers naar de mond moet praten om hen vervolgens goedgezind te maken".

Gisteren sprak hij telefonisch met zijn Oekraïense collega-minister Roman Leshchenko, Özdemir zei: "Hij zit verscholen achter zandzakken, moet permanent van ambtswoning veranderen, omdat hij er op rekent dat een deel van de Russische strategie bestaat uit mensen zoals hem te doden zodat honger in Oekraïne als oorlogsinstrument kan worden ingezet".