Moskou wil wel gesprek met VS, waarschuwt voor NAVO versterking Baltische Staten

Rusland is klaar om de wapenbeheersingsbesprekingen met de Verenigde Staten te hervatten als de Amerikaanse regering bereid is, zo citeerde het Russische persbureau RIA de vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov.

Rusland en de VS staan voortdurend in contact. Vanuit het standpunt van het Kremlin zijn er echter geen tekenen dat de Amerikaanse regering de dialoog over Oekraïne wil voortzetten. Het Russische bureau Tass meldt, daarbij verwijzend naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou, dat de Russische voorstellen voor veiligheidsgaranties die aan de Verenigde Staten en de NAVO zijn gestuurd voordat Rusland Oekraïne binnenviel, door de totaal gewijzigde situatie niet langer geldig zijn. 

Tegelijkertijd waarschuwt Rusland voor een verdere versterking van de NAVO-aanwezigheid in de Baltische staten. "De opbouw van NAVO-troepen en infrastructuur direct aan onze grenzen, evenals plannen voor hun verdere inzet, zijn eerlijk gezegd een provocatie en leiden tot een aanzienlijke toename van de confrontatie in de Baltische staten", zei Sergei Belyajev, directeur van de Europese Beleid bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Interfax. Het voorwendsel is een "vergezochte" Russische dreiging. "We observeren dit en trekken de nodige conclusies."