Grote manifestatie voor Oekraïne op de Dam

Amsterdam roept iedereen op om zaterdag 12 maart om 18 uur naar de Dam te komen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne. Amsterdam sluit hiermee aan bij een groot aantal Europese steden dat vergelijkbare bijeenkomsten organiseert uit solidariteit met de Oekraïners. De manifestatie met muziek, zang en verschillende sprekers vindt plaats van 18.00 tot 19.00 uur. Burgemeester Halsema opent de bijeenkomst met een toespraak.

Op het programma staan onder meer:

  • Het Nederlands Philharmonisch Orkest
  • Trijntje Oosterhuis en Dwight Dissels
  • Het Amsterdams Andalusisch Orkest
  • Sprekers als de gevluchte studente Taisiia Kosenok, Emiel de Sévrèn Jacquet, Honorair Consul voor Oekraïne in Nederland, uitgever Derk Sauer en de Amsterdamse stadsdichter Marjolijn van Heemstra.

Katja Schuurman verzorgt de presentatie. We sluiten de bijeenkomst af met 2 minuten stilte, gevolgd door het Oekraïense volkslied.

#AmsterdamWithUkraine #CitiesWithUkraine
Meer dan twee miljoen mensen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne. Honderden van hen zijn inmiddels in Amsterdam aangekomen, op zoek naar een veilig onderkomen. Om stil te staan bij de vele slachtoffers van de oorlog en solidariteit te betuigen met Oekraïne en haar bevolking sluit Amsterdam zich aan bij de oproep van EuroCities om zaterdag om 18 .00 uur in alle steden samen te komen. EuroCities is het netwerk van Europese steden.

Initiatief
De steunbetuiging is een initiatief van Dario Nardella, voorzitter van het samenwerkingsverband Eurocities en burgemeester van Florence. Vele Europese steden doen mee, waaronder Amsterdam, Bologna, Brussel, Edinburgh, Florence, Frankfurt, Genua, Gent, Den Haag, Leipzig, Marseille, Milaan, Nice, Parijs, Palermo, Riga, Rome, Rotterdam, ‘s Hertogenbosch, Sevilla, Stuttgart, Stockholm, Tallinn, Tirana, Turijn, Riga en Zagreb.

Aanmelden voor het evenement is mogeijk via het Facebook-evenement.