Franse dubbelslag in voorlaatste World Cup biatlon

Het World Cup-seizoen in het biatlon loopt langzaam op z'n einde, deze week wordt het voorlaatste evenement van de winter alweer gehouden. Dat gebeurt voor het eerst in Otepää in Estland, waar de fans in prima aantallen langs de kant stonden om eindelijk de toppers in actie te zien. De sprints werden eerst afgewerkt, zaterdag volgen de massastarts.

Mannen
De mannen openden het bal, met een foutloos optreden van de Noor Sturla Holm Lægreid om als eerste een scherpe tijd neer te zetten. Al snel bleek dat velen hun tanden stuk zouden beten op zijn prestatie, maar niet Quentin Fillon Maillet. De dit seizoen in bloedvorm verkerende Fransman schoot ook alle tien schijven om en dook 7,2 seconden onder Lægreid's tijd door.

De tijd van Fillon Maillet kwam niet echt meer in gevaar, Benedikt Doll kwam nog het dichtst in de buurt na Lægreid: de Duitser strandde op 11,1 seconden en moest genoegen nemen met de derde plek, voor de Noor Vetle Sjåstad Christiansen. Met Roman Rees en de na volgende week afscheid nemende Erik Lesser op plek vijf en zeven deden de Duitsers het erg goed, de Litouwer Vytautas Strolia zette in zijn semi-thuisrace een heerlijke zesde plek neer.

Vrouwen
Anaïs Chevalier-Bouchet zette vroeg een snelle tijd neer, maar de Française had op de schietbaan wel één schijf laten staan. Vanessa Voigt was al onderweg en de Duitse, die wél alle schijven raakte, liet een geweldige slotronde optekenen, waarmee ze uiteindelijk dik tien seconden onder Chevalier-Bouchet's tijd door dook. Lang leek Voigt niet alleen op weg naar haar eerste podiumplek ooit, maar zelfs haar eerste World Cup-zege ooit.

Julia Simon dacht daar echter anders over. De Française liet bij het staand schieten weliswaar een schijf overeind staan, langlaufend was ze beduidend sneller dan Voigt en dat leverde Simon met 11,0 seconden voorsprong de winst op. Op 12,8 seconden was de tweede plek ietwat verrassend voor de Noorse Karoline Offigstad Knotten, pas het tweede World Cup-podium uit haar carrière.