VN-veiligheidsraad: VS en OekraÔne ontkennen fabriceren biowapens in OekraÔne

Oekraïne heeft de beweringen van Rusland over biowapens die in Oekraïne zouden worden geproduceerd, ontkend. "Oekraïne heeft een gezondheidszorgsysteem dat volledig voldoet aan zijn internationale verplichtingen en in volledige samenwerking werkt met alle relevante internationale organisaties", zei de Oekraïense ambassadeur bij de VN, Serhiy Kyslytsia, tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.

"De rest is een stelletje krankzinnig delirium van de kant van Poetin en zijn handlangers, inclusief de Russische vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties."

China heeft Rusland gesteund in zijn beweringen over biowapens die naar verluidt in Oekraïne worden geproduceerd. De 'relevante informatie' uit Moskou nemen we zeer serieus zei de Chinese VN-ambassadeur Zhang Jun tijdens de VN-spoedvergadering. Tegelijkertijd verwierp hij de Amerikaanse beschuldigingen dat China Russische propaganda over dit onderwerp verspreid. 

De Amerikaanse regering heeft Rusland ervan beschuldigd de Veiligheidsraad te gebruiken om leugens te verspreiden. De woordvoerster van de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties, Olivia Dalton, citeerde Russische beweringen dat de VS biologische wapenlaboratoria in Oekraïne exploiteerde. Een beschuldiging waarvoor het Kremlin geen enkel bewijs heeft geleverd en welke wordt ontkend door de regeringen in Washington en Kiev. Dit is een 'False Flag'  waarvan de VS hebben gewaarschuwd dat Rusland het zou kunnen gebruiken om een aanval met biologische of chemische wapens te rechtvaardigen, zei Dalton. "We zullen niet toestaan dat Rusland de wereld voor de gek houdt of de VN-Veiligheidsraad gebruikt als locatie voor zijn desinformatie", zei ze.

Groot-Brittannië heeft de leiders in Moskou ervan beschuldigd de VN-Veiligheidsraad te hebben misbruikt. "We zijn niet in deze zaal om een audiëntie te zijn voor Russische binnenlandse propaganda", zei de Britse ambassadeur bij de VN, Barbara Woodward, tijdens het VN-spoedoverleg in New York."We mogen niet toestaan dat Rusland zijn permanente zetel misbruikt om desinformatie en leugens te verspreiden en het doel van de Veiligheidsraad te verdraaien." Er is geen greintje geloofwaardig bewijs dat Oekraïne een programma voor biologische wapens heeft. Het is de achtste spoedvergadering van het machtigste VN-orgaan sinds de escalatie van het conflict in Oekraïne - maar de eerste die is aangevraagd door Moskou.